Winter-wandel-tijd: daglicht vangen in de donkere dagen

De winter is in aantocht, en velen onder ons voelen de lange donkere dagen naderen. Maar wat als we dit seizoen een transformatie kunnen geven? Wat als we de herfst en de winter niet als een periode van somberheid beschouwen, maar als een kans voor avontuur en persoonlijke groei?

 

Welkom bij de Winter-Wandel-Tijd uitdaging!

Dit is niet zomaar een uitdaging, dit is een uitnodiging om deze periode te omarmen, om de donkere dagen om te zetten in een tijd van actie, positiviteit en verbondenheid met de natuur.

Ik wil je inspireren om de koude te omhelzen en te verkennen hoe herfst- en winterwandelingen je leven kunnen verrijken. Tegelijkertijd benadruk ik het belang van voldoende daglicht, vooral tijdens de donkere dagen, omdat dit aantoonbaar een positieve invloed heeft op je humeur.
Je zal dus niet alleen de fysieke voordelen van wandelen leren kennen, maar ook de mentale en emotionele boost die ze kunnen bieden. Ik deel tips, inspiratie en motiverende berichten om je te begeleiden bij deze winterse reis.

Bye Bye winterblues

Zin om deel uit te maken van een community die de winterblues op afstand houdt, de natuur verwelkomt in haar koudste vorm, en persoonlijke groei omarmt? Doe dan mee met de winter-wandel-tijd.

Bereid je voor op een reeks uitdagingen, inspirerende verhalen en een overvloed aan wandeltips terwijl we samen op weg gaan naar een warmere en positievere winter.

We beginnen eraan op zondag 29 oktober!


Tijdens de herfst en winter is het verleidelijk om binnen te blijven, maar waarom zou je dat doen? Vergeet niet dat tijdens de donkere dagen het opvangen van daglicht van vitaal belang is voor je welzijn, dus stap naar buiten, omarm deze seizoenen en laat de koele, frisse lucht je opfleuren.
Herfst- en winterwandelingen brengen niet alleen nieuwe energie, maar ook de rustgevende kracht van de natuur in je dag.

Persoonlijke ervaring

Ik heb het geluk dat ik honden heb die me dagelijks naar buiten leiden, wat mijn grootste voordeel is in deze tijd. Het verlangen om de natuur op te zoeken is er dagelijks, omdat ik er nieuwe energie uit haal. Bovendien heeft deze periode nog een ander voordeel: wandelen in een knusse trui. Veel gezelliger dan in de zomer, bezweet in een T-shirt! Eerlijk gezegd vind ik deze tijd wel de ultieme wandelperiode.


Met het ingaan van het winteruur wordt het al snel donker na 17u, wat het lastig maakt om na je werkdag nog in daglicht te wandelen. Daarom is het zinvol om je werkdag eens onder de loep te nemen. Kan je je begintijd wat verschuiven, eerder stoppen of je lunchpauze verlengen? Deze kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen zorgen voor meer tijd in de buitenlucht. Probeer het eens en ontdek hoe een korte wandeling je drukke werkdag kan opfrissen.

Persoonlijke ervaring

Mijn voltijdse baan houdt me meestal tussen 9 en 17 uur binnen, maar op dagen dat ik vanuit thuis werk, gun ik mezelf 's middags een wandeling van een uur of twee. Dat betekent dat ik 's avonds wel wat langer doorwerk. Voor mij is dat geen nadeel. Het is dan toch al donker, maar ik heb tenminste overdag dat essentiële daglicht kunnen absorberen.

Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar, maar misschien zie je binnen je werkschema wel een andere gelegenheid om even naar buiten te gaan.


Een effectieve manier om wandelen een centrale rol in je dagelijkse routine te geven, is door je wandelingen in je agenda op te nemen en ze te beschouwen als onmisbare afspraken. Stel je wandeltijd in als een vast onderdeel van je dag, vergelijkbaar met een werkvergadering of een andere afspraak.
Door prioriteit te geven aan wandelen, geef je prioriteit aan je gezondheid. Deze gewoonte zorgt ervoor dat je dagelijks tijd vrijmaakt voor frisse lucht, lichaamsbeweging en mentale ontspanning.

Persoonlijke ervaring

Wanneer je mijn agenda bekijkt, merk je dat ik elke ochtend tussen 7 en 8 uur wandel. Dit is een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine.
Meestal zijn deze vroege ochtendwandelingen kort. Maar mijn lichaam verlangt ook naar langere en uitgebreidere wandelingen. Daarom bekijk ik in het weekend mijn volledig weekschema en plan ik mijn langere wandelingen op basis daarvan in. Als ik thuis werk, reserveer ik graag de middag voor een wandeling, en op vrije dagen vertrek ik 's ochtends voor een langere tocht.

Het belangrijkste is dat deze wandelingen altijd de eerste afspraken zijn die in mijn agenda worden vastgelegd. Als er later in de week andere verplichtingen bijkomen, vinden ze altijd een plek op een ander moment, zonder dat ik mijn wandeltijden verschuif.


Vind wandelpaden dicht bij huis of je werk. De sleutel tot regelmatig wandelen is toegankelijkheid. Ontdek lokale routes die je snel kan bereiken, of het nu in je buurt is of op weg naar je werk. Dit betekent minder reistijd en meer tijd om te genieten van het buitenzijn.

Als je niet weet waar te beginnen, geen zorgen! Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik wandelapps en websites zoals AllTrails, Komoot, of lokale wandelgidsen om routes in jouw omgeving te vinden.
  • Vraag advies aan vrienden, familie of collega's. Misschien hebben zij wel favoriete lokale paden die ze met je willen delen.
  • Wees avontuurlijk en verken zelf je directe omgeving. Soms ontdek je de meest prachtige plekjes door gewoon rond te wandelen en nieuwe wegen in te slaan.

Persoonlijke ervaring

Ik prijs mezelf gelukkig met mijn woonplek. Binnen slechts 5 minuten bevind ik me al te midden van de groene natuur. Bovendien woon ik vlakbij een Nationaal Park, wat betekent dat ik toegang heb tot talloze mooie wandelroutes. En wil ik nieuwe inspiratie? Dan gebruik ik graag Komoot.
Of word lid van wandelgerelateerde Facebookgroepen. Daar worden ook vaak routes gedeeld.


Op de drukke weekdagen kan het soms een uitdaging zijn om genoeg tijd te vinden om naar buiten te gaan en van wat frisse lucht te genieten. Maar hier is het goede nieuws: het weekend is jouw kans om dat goed te maken! Als de zaterdag en zondag aanbreken, krijg je de mogelijkheid om die langere wandelingen te maken die je tijdens de week misschien hebt gemist. Geniet dan ook extra van de tijd die doorbrengt in de natuur en laadt die batterijen maar eens goed op!

Persoonlijke ervaring

Soms, tijdens drukke weekdagen, beperkt mijn tijd me tot korte wandelingen, en dat is prima. Ik ben al blij dat ik dagelijks even naar buiten kan, aangezien mijn honden me er ook om vragen. Maar in het weekend plan ik doorgaans uitgebreide wandelingen die ik als heilig beschouw - die staan vrijwel vast in mijn agenda. Deze langere wandelingen geven me de broodnodige energie om me voor te bereiden op een nieuwe drukke werkweek.


Voeg een vleugje vreugde toe aan je wandelingen met een spontaan dansje. Zet je favoriete nummer op terwijl je door de natuur wandelt en laat de muziek je leiden. Dans alsof niemand kijkt! Het zal je verbazen hoeveel energie en positiviteit het je geeft. Wedden dat het een geweldige manier is om je humeur een boost te geven?

Persoonlijke ervaring

Ik wandel meestal zonder muziek in mijn oren, omdat ik graag naar de natuur luister; het gezang van vogels, het zachte gekraak van bomen en het geritsel van bladeren in de wind. Maar af en toe vind ik het wel leuk om tijdens het wandelen naar muziek te luisteren. En dan kan dat wel eens uitmonden in een dansje… heerlijk, zo midden in de natuur. Het geeft me altijd zo'n uniek en positief gevoel! Probeer het eens... ervaar zelf het effect. Ik wed dat het niet bij deze ene keer zal blijven!


Sta eens stil bij deze eenvoudige gewoonte die een aanzienlijk verschil kan maken in je dagelijks leven: begin je dag fris met een korte ochtendwandeling. Heb je er ooit bij stilgestaan hoe slechts enkele minuten buitenlucht je hele ochtendroutine kunnen transformeren en je de energie geven die je nodig hebt om de dag met enthousiasme te beginnen?

Kies er eens voor om je auto wat verder van je werk te parkeren of een paar bushaltes eerder uit te stappen als je met het openbaar vervoer reist. Die extra paar minuten kan je besteden aan een verkwikkende wandeling in de buitenlucht. Wedden dat je meer bereikt dan alleen je werkplek? Je omarmt de mogelijkheid om de ochtendrush te vervangen door een rustige overgang. Die ochtendwandeling is jouw moment om even te ademen en te ontspannen voordat de werkdag begint. Je zal snel de positieve effecten op je stressniveau en je algemene gemoedstoestand opmerken!

Persoonlijke ervaring

In deze tijd kies ik soms om te voet naar het werk te gaan in plaats van met de fiets. Het is ongeveer 4,5 km, dus ik ben zo'n klein uurtje onderweg. Maar het is een verfrissende manier om aan mijn dag te beginnen! Na die wandeling voel ik me echt opgeladen en klaar om de dag met enthousiasme aan te pakken. Bovendien heb ik het voordeel dat ik de laatste kilometers door het bos loop, waardoor ik echt even tot rust kom.


Maak je wandelingen boeiender en doelgerichter door jezelf een missie te geven. Het kan zo eenvoudig zijn als het verzamelen van herfstbladeren of het spotten van vogels. Door een doel te stellen voor je wandeling, maak je van je buitentocht meer dan alleen een fysieke activiteit. Je wordt een ontdekkingsreiziger in je eigen omgeving en dat maakt je wandeling niet alleen leuker, maar het vergroot ook je verbinding met de natuur. Bovendien leer je meer over de wereld om je heen, en dat maakt elke stap die je zet nog waardevoller.

Persoonlijke ervaring

Wandelen in de natuur wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik begon me af te vragen welke boomsoorten ik zag en welke vogels ik hoorde. Al snel besloot ik een verrekijker mee te nemen. Er is iets magisch aan het zien van een reiger die laag over het water vliegt of een ijsvogel die rust op een rietstengel. Die momenten staan in mijn geheugen gegrift.

Installeer zoals ik gedaan heb, de ‘Merlin Bird ID-app’. Hiermee ontdek ik heel snel welke vogels mijn wandelpad delen. Superfijn!!
Tegenwoordig verzamel ik herfstbladeren als een eenvoudige, maar dierbare herinnering aan elke plek waar ik wandel.


Wandelen in deze koudere periode brengt soms uitdagingen met zich mee. Het weer kan onvoorspelbaar zijn, en de kou kan je aanvankelijk ontmoedigen. Maar onthou dat elke stap die je in de kou zet, je lichaam en geest sterker maakt. Je bent tot meer in staat dan je denkt!

Wanneer je de elementen trotseert en de koude lucht inademt, bouw je niet alleen fysieke weerstand op, maar versterk je ook je mentale veerkracht. Het kan een gevoel van voldoening geven om te weten dat je jezelf hebt uitgedaagd en bent doorgegaan, ondanks de kou of het gure weer.

Persoonlijke ervaring

Als fervente wandelaar geloof ik dat mijn gewoonte om zelfs in de koude maanden naar buiten te gaan, mijn weerstand heeft versterkt. Hoewel ik geen officiële bewijzen heb, merk ik wel dat ik zelden ziek ben of last heb van een verkoudheid. De frisse lucht, beweging en positieve mindset dragen bij aan mijn welzijn en mijn gemoedsrust.
Soms kan het weer ontmoedigend zijn om naar buiten te gaan. Maar dan ken je de kracht van je mindset nog niet.

Zodra je die eerste stappen zet, verandert je perspectief. Het plezier van bewegen en de frisse lucht inademen zullen je waarschijnlijk veel langer buiten houden dan je aanvankelijk van plan was. Wedden dat die geplande 10 minuten al snel uitlopen tot een verkwikkend half uur?


Wist je dat het daglicht op bewolkte dagen nog steeds waardevolle mogelijkheden biedt om essentiële vitamine op te nemen?

Wanneer de zon minder intens schijnt, dringen er nog voldoende UVB-stralen door om je lichaam aan te moedigen vitamine D te produceren.

Dus laat je niet ontmoedigen door bewolkte dagen. Een wandeling maken, zelfs op grijze dagen, kan nog steeds helpen om je vitamine D -gehalte op peil te houden. Bovendien biedt het daglicht, ongeacht de weersomstandigheden, tal van andere voordelen voor je humeur en algemene welzijn. Dus ga naar buiten en absorbeer die natuurlijke energie!

Persoonlijke ervaring

Ik ben dol op zonnige dagen, en wanneer de zon schijnt, wil ik gewoon naar buiten. Maar helaas leven we in een land waar het weer niet altijd even stralend is. Gelukkig laat ik me door grijs weer niet meer tegenhouden. Het opnemen van daglicht en vitamine D is gewoon van essentieel belang. Vroeger moest ik zelfs vitamine D -injecties nemen om mijn tekorten aan te vullen, maar gelukkig zijn die nu verleden tijd omdat ik meer tijd buiten doorbreng.


We weten allemaal dat gewoonten krachtiger worden naarmate je ze langer volhoudt. De #winterwandeltijd -challenge is een mooie gelegenheid om een gezonde gewoonte te ontwikkelen die je welzijn positief kan beïnvloeden.

Door dagelijks een moment vrij te maken voor een wandeling, geef je jezelf de kans om de voordelen van deze simpele gewoonte te ontdekken.
Na verloop van tijd zal je merken dat je stemming verbetert en dat de dagelijkse frisse lucht, de beweging, en het contact met de natuur een positief effect op je geestelijke gezondheid hebben.

Dus blijf volhouden!

Persoonlijke ervaring:

Ik besefte al snel de positieve impact van wandelen op mijn welzijn. Wat begon als een willekeurige iets, werd al snel een dagelijkse gewoonte. Zonder erbij na te denken, trek ik nu dagelijks naar buiten, me er nauwelijks van bewust dat ik een waardevolle gewoonte heb opgebouwd.


De middagpauze is de ultieme kans om daglicht op te vangen. Waarom zou je deze gelegenheid niet benutten om even een korte wandeling te maken? Het is meer dan alleen een snelle lichamelijke activiteit; het is een moment van verfrissing voor je geest en een manier om jezelf weer op te laden voor de rest van de middag. Tijdens zo'n wandeling geniet je van de frisse lucht, krijg je een beetje beweging en kom je even losvan je werkplek. Het is een eenvoudige én effectieve manier om je energie een boost te geven en jezelf mentaal voor te bereiden op wat de dag nog brengt.

Persoonlijke ervaring:

Het is zo verleidelijk om ’s middags van mijn bureau naar de lunchtafel te verhuizen om daar gewoon weer te gaan zitten. Als je zou weten waar ik werk, zou je begrijpen dat het bijna onvergeeflijk is om niet dagelijks het bos in te gaan voor een verkwikkende wandeling.
Maar ja, dat kletsen met collega's tijdens de lunch is ook gewoon té gezellig! Dus, met een paar collega's hebben we de gewoonte aangenomen om elke maandagmiddag als lunchpauze gezamenlijk naar buiten te gaan voor een half uurtje wandelen. En raad eens? Het is een hit! Nu trekken we elke maandag de bossen in voor een frisse neus. En daarna eten we onze boterhammen aan de bureaus op.


De natuur heeft heel wat te bieden voor degenen die naar buiten gaan. Elke wandeling biedt een kans tot ontdekking, een moment om jezelf te verliezen in de natuur en de aarde onder je voeten te voelen. Elke stap kan leiden tot een verrassing: een adembenemend uitzicht op een schitterend landschap, het gezang van een vogel of de subtiele geuren van het bos.

Wat is het mooiste dat jij hebt meegemaakt tijdens jouw wandelingen?

Persoonlijke ervaring:

Door regelmatig in de natuur te wandelen, heb ik al veel prachtige en verrassende momenten meegemaakt. Van adembenemende zonsopgangen en mistige ochtenden tot onverwachte ontmoetingen met dieren en betoverende 'golden hours'. Elke wandeling biedt iets unieks.  Je hoeft alleen maar naar buiten te gaan om het te ontdekken."


Nieuwe energie opdoen in de winter? Verander van omgeving en ontdek andere plaatsen! Of het nu een zonnig oord is voor vitamine D, een besneeuwde bestemming voor magische wintermomenten, of een warm toevluchtsoord tegen de kou - trek er eens op uit! Het doet wonderen!

Persoonlijke ervaring:

Afgelopen herfst besloot ik het zuiden op te zoeken voor een weekje wandelen. Tien graden warmer dan thuis, elke dag zon, en geen behoefte aan de winterjas. Het was een verademing om even te ontsnappen aan de druilerige herfstdagen. De zon bracht niet alleen warmte maar ook de broodnodige vitamines. Die week gaf me een boost! Wandelen in een andere omgeving veranderde mijn perspectief op de winter volledig.
En nu maak ik er een gewoonte van. In de winterperiode trek ik even weg uit mijn vertrouwde omgeving. Heerlijk toch!

Reactie plaatsen

Reacties

Rik Vanhulle
4 maanden geleden

Ik vind uw tips heel interessant! Wandelen geeft energie en maakt je klein tov de natuur en omgeving ! Dank , ik zal ze proberen meer toe te passen ! Vr Grts