Tot rust komen in Zelem

Van de natuur genieten en ondertussen je hoofd leeg maken, wandelen in dit deel van de Vallei van de Zwarte Beek is een gedroomd rustmoment.

Starten in de dorpskern

We vertrekken aan het kerkplein van Zelem. De wandelingen starten iets verder op de route maar een mooie verbindingsweg brengt je er naartoe. Na het oversteken van het treinspoor kom je aan het domein van het Loboskasteel de wegwijzers van de verschillende wandelroutes tegen. We maken een combinatie van de rode (8 km) en de blauwe (4 km).


Wandelen langs uitgestrekte graslanden

Het begin van de route loopt langs uitgestrekte graslanden waar heel wat grote grazers heerlijk liggen te zonnen in het groene gras. De boeren zijn volop in de weer met hun tractoren om de weilanden tiptop klaar te krijgen voor de bloei.

Iets verder op de route botsen we op een landduin, wat verscholen in het bos. Deze zandbanken vormden zich zo'n 7 miljoen jaar geleden toen Limburg nog aan de zee lag.

 

Genieten van de stilte in de bossen van Zelem

Het grootste deel van de rode en blauwe route loopt langs het bos. Maar het is er heerlijk stil waardoor je ruimschoots kan genieten van de natuur. De Zwarte Beek slingert tussen de heuvels en vallei. Langs ons wandelpad zagen we nog een oude meander die even verder op gevolgd wordt door één van de mooiste panorama's van de route.


Helmen '14 - '18

Als je deze wandeling in Zelem doet, stop dan ook even bij Helmen '14 - '18, zo'n 5 kilometer verderop.  44 betonnen Stahlhelmen symboliseren de Duitse bezetting in Limburg. Elke helm vertegenwoordigt één Limburgse gemeente.  De 44 helmen staan nu op het veld waar de Slag der Zilveren Helmen in Halen heeft plaatsgevonden. Een plek waar de helmen een blijvend symbool vormen dat de Eerste Wereldoorlog in Limburg herdenkt. (Betserbaan 97, 3545 Halen)

Dorpsstraat 34, 3545 Zelem-Halen

Wandelingen Zelem Aantal kilometers
groene route 2 km
blauwe route 3,7 km
oranje route 4,7 km
rode route 8 km