3 plekken van het Nationaal Park KRKA die je zeker moet bezoeken: Skradinski Buk, Roški Slap en Visovac

In het hart van Dalmatië, op slechts 20 minuten rijden van Šibenik, ligt het schitterende Nationaal Park Krka, ook wel bekend als de Krka Watervallen.
Dit natuurpark omvat een adembenemend landschap van watervallen, riviertjes, beekjes en pittoreske gebouwen. Net als de beroemde Plitvicemeren herbergt Krka weelderige meren en verbluffend mooie watervallen. Een bezoek aan dit natuurpareltje mag niet ontbreken tijdens je reis door Dalmatië!

Skradinski Buk

Hier laat het Nationaal Park zich van zijn mooiste kant zien. De Skradinski Buk waterval, die 800 meter lang is, stort bijna 46 meter naar beneden voordat hij in het lager gelegen meer uitmondt.

Een makkelijk begaanbare wandelroute leidt je langs de mooiste plekken van het park. Rondom de Skradinski Buk kan je diverse wandelroutes volgen over aangelegde houten paden die je door en langs het moeras leiden. Je passeert verschillende watervallen, riviertjes en beekjes.

Wat je hier zeker moet weten:

 • De meeste bezoekers betreden het park voor een bezoek aan de Skradinski Buk watervallen via Skradin of Lozovac.
 • Lozovac ligt ongeveer 12 kilometer van Šibenik. Hier kan je gratis parkeren op de ruime parkeerplaats bij de ingang en het ticketkantoor. Na het kopen van je toegangskaart kan je te voet het park verkennen. Je wandelt ongeveer een kilometer naar het beginpunt van de wandelroutes. Hou er rekening mee dat deze route naar het dal leidt. Voor de terugweg naar de auto moet je dezelfde weg omhoog klimmen. Tussen april en oktober rijdt er een gratis pendelbus naar het vertrekpunt. Honden zijn toegelaten op de bus, mits ze plaats nemen in de middelste ruimte.
 • Als je het park liever per boot wilt binnenkomen, rij dan door naar Skradin. Hier vertrekt van april tot november een gratis boot naar Lozovac. In Skradin is het mogelijk gratis te parkeren, zoek de grote parking op bij het meer. Verschillende parkeerwachters proberen je naar betaalde plekken te sturen, maar dit is niet nodig!
 • Tegenwoordig mag je niet meer zwemmen bij Skradinski Buk
 • Wil je de drukte in de zomermaanden ontlopen dan raad ik je aan om vroeg te komen. Het park opent om 8u. Maar het is zeker ook de moeite om het park in het voorjaar te bezoeken.

Roški Slap

In je ticket zit ook een bezoek aan Roški Slap, een ander beroemde plek in het Nationaal Park Krka. Voor wie op zoek is naar rust, is dit de ideale plek. Hoewel de watervallen hier niet zo hoog en spectaculair zijn als bij de Skradinski Buk, geniet je bij Roški Slap van een veel rustigere omgeving en prachtige wandelmogelijkheden.

Een mooie wandeling voert je over vlonders en paden langs brede, zacht kabbelende watervallen en een meer vol vis en libellen. Ben je avontuurlijk aangelegd, klim dan de trappen omhoog om te genieten van een geweldig uitzicht over de rivier en de watervallen.

Wat je hier zeker moet weten:

 • De watervallen van Roški Slap zijn te bereiken per boot, met de auto of via een wandelroute vanuit Visovac (hierover onder meer)
 • Als je dagplanning het toelaat, voorzie hier dan je lunchpauze. Bij Kristijan eet je met je voeten in het water van de waterval. Niet alleen dat is de moeite, ook het vlees- en kaasplankje is een welgekomen lekkernij.
 • Zwemmen is hier wel nog mogelijk.

Visovac

Wil je een mooie wandeling maken door het Nationaal Park Krka, dan raad ik je deze aan. Start aan de parking bij Visovac en wandel richting Roški Slap. Een wandeling van zo'n 12km lang. Het begin van de wandeling is pittig, want je stijgt binnen de eerste twee kilometers zo'n 200m. Hoe hoger je komt, hoe meer zicht je krijgt op de prachtige omgeving waarin je je begeeft.

Eenmaal boven wandel je tussen open velden, passeer je het dorpje Brištani, en krijg je stilaan zicht op Roški Slap. Wanneer je de daling inzet, neemt een knap houten pad je mee door de prachtige vallei.
Terugkeren doe je normaal via dezelfde route. Omdat we dit niet altijd even gezellig vinden zochten we een alternatief, via een mountainbikeroute. Die bracht ons van Roški Slap naar Brištani, waar je via het centrum terug aansluit op de oorspronkelijke route. Je wandelt dus wel een deel dezelfde route terug. Maar net dat stuk geeft je wel een prachtig zicht op het eiland Visovac.

Wat je hier zeker moet weten:

 • De wandelroute is adembenemend mooi maar neem bij warm weer wel je voorzorgsmaatregelen. Je wandelt veel in de zon en je moet wat klimmetjes trotseren. Gelukkig zijn er wel heel wat rustbankjes onderweg, waarvan de meerderheid zelfs overdekt zijn.
 • Per boot kan je het eiland van Visovac bezoeken. Er zijn rondleidingen door het 14e-eeuwse klooster, de kerk en het museum. Het eiland, gesticht door Franciscaner monniken die er nog steeds wonen, herbergt goed bewaarde kunstvoorwerpen en een bibliotheek.
 • Ook hier moet je een ticket kopen om het Nationaal Park te bezoeken. Bekijk dus best op voorhand welke plekken van het Nationaal Park je op één dag wil bezoeken zodat je een dubbele betaling vermijdt.