Door de ravijnen wandelen van Gorges de la Cesse in Minerve, Languedoc.

Minerve, een sfeervol dorpje gelegen op de plek waar de riviertjes de Cesse en de Briant samenkomen, telt nauwelijks honderd inwoners.  De riviertjes bevatten vandaag de dag nauwelijks nog water maar hebben in het verleden de ravijnen rondom Minerve gevormd. 
De geschiedenis van Minerve is niet zo fraai. Nadat de kruisvaarders in naam van de Katholieke kerk de stad Beziers in 1209 in haar geheel uitgemoord hadden, was Minerve een jaar later in 1210 aan de beurt. Daar bevonden zich de vele Katharen en bewoners van Beziers die aan het bloedbad ontsnapt waren. Na een moeizame strijd en een belegering van een aantal weken viel het stadje in handen van de kruisvaarders. De Katharen werden levend verbrand op de brandstapel.

De wandelroute

Vandaag de dag is Minerve omgeven door wijngaarden. Het stadje is niet toegankelijk met de auto maar er werd wel een ruime parking net buiten het plaatsje aangelegd. Van daaruit kan je Minerve te voet bezoeken.

Naast een kleinschalig museum ,waar de geschiedenis van de Katharen uitgebeeld wordt, en de leuke straatjes zijn er ook gezellige horecazaakjes die je een prachtig zicht op de streek bieden. Hét perfecte afsluitplekje na een wandeling door de ravijn. Want dat is de wandeling die je hier gewoon moet maken!
Langs de kant van de weg, aan de westkant van het dorp, kan je afdalen naar de ravijn. Zo kom je terecht in de Gorges de la Cesse. Je wandelt door twee natuurlijke overbruggingen van de rivier, de pont petit en de pont grand, indrukwekkende natuurlijke tunnels van respectievelijk zo’n 100 meter en 200 meter. Wandel gerust verder de kloof in. De natuur steelt hier echt de show.

Om uit de kloof te geraken vonden we enkele kilometers verderop een kleine weggetje door het struikgewas naar boven. Maar niets belet je om op een bepaald moment om te keren en de route in de tegengestelde richting terug te wandelen. De omgeving is mooi genoeg om er dubbel van te genieten.