Wandel in de Limburgse Highlands: verken de Limburgse mijnterrils

Wandel in de Limburgse Highlands: verken de Limburgse mijnterrils

In de vroege 20e eeuw bracht de ontdekking van steenkool een bruisende periode teweeg in Limburg. De mijnen waren decennialang de economische motor van de regio, maar na hun sluiting leek een tijd van vergetelheid te volgen. Gelukkig bleef men niet bij de pakken zitten. Er werd volop gewerkt aan de herbestemming van de mijnsites, waardoor ze nu op cultureel, economisch en toeristisch vlak wel echte pareltjes zijn geworden.

Het landschap van Limburg wordt getekend door de terrils, de unieke heuvels die zijn ontstaan door de vroegere mijnbouwactiviteiten. Elke terril heeft zijn uniek uitstraling en draagt bij aan de onvergetelijke sfeer van de regio.

Hier zijn mijn 4 favorieten:

1. Thor Park, Waterschei, Genk: een oase van rust in een prachtig natuurgebied

Bij Thor Park in Waterschei vind je een oase van rust. Het fraai gerenoveerde mijngebouw dient als startpunt voor een scala aan wandelroutes die je langs de twee indrukwekkende terrils voeren. De hoogste terril steekt 165 meter boven de zeespiegel uit, maar het uitzicht vanaf de iets lagere terril is misschien nog wel indrukwekkender. Hier kan je ook een glimp opvangen van de verder gelegen terril van Zwartberg, die helaas niet toegankelijk is vanwege veiligheidsredenen en privéterrein.

Start: André Dumontlaan 67, 3600 Genk
Meer weten?

 

2. Winterslag: Een verborgen wandeljuweeltje

Ontdek de verborgen schoonheid van de terril van Winterslag, gelegen nabij C-mine in Genk.  Hoewel sommige delen van het gebied mogelijk beperkt toegankelijk zijn, is de wandelervaring hier des te magischer. Tijdens mijn tochten door dit gebied ben ik altijd onder de indruk van de ongerepte natuur en de weidse uitzichten die je vanaf de top kan bewonderen. Het ontbreken van uitgestippelde routes moedigt je aan om je avontuurlijke instinct te volgen en nieuwe paden te verkennen.

Start: parkeer je auto langs het atelier van Piet Stockmans (C-mine 100 - Genk), wandel de brug over, langs de wijngaard om in het natuurgebied te geraken.

 

3. Beringen: al zigzaggend wandelen naar de top

De Mijnsite van Beringen biedt een unieke ervaring met zijn twee indrukwekkende terrils. Het goed aangelegde wandelpad naar de top van de hoogste terril trakteert je op prachtige vergezichten langs de weg. Na een stevige klim word je beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving. Voor de avontuurlijke zielen zijn er ook uitdagende mountainbikeparcours en de Avonturenberg, waar kinderen zich kunnen uitleven in een speelse omgeving.

Start: TODI (duikcentrum), b-Mine 1, Beringen.
Voor de rode route kan je ook instappen aan de Orgelwinningstraat in Beringen. Daar is ook een hondenlosloopzone.

 

4. Maasmechelen - Eisden: Het mooiste panorama van Vlaanderen

Terhills is naast Thor Park ook een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en biedt een ongeëvenaard panorama van het Limburgs landschap. De paarse wandelroute neemt je mee op een ontdekkingstocht langs heuvels en meren, waarbij de beklimming van de drie terrils het hoogtepunt van de tocht vormt. Vanaf de top geniet je van een adembenemend uitzichten over water, naaldbossen, het heuvelachtige landschap en de stad. Vergeet ook niet om een wandeling te maken door de mijncités, waar de unieke mijnwerkershuisjes je onderdompelen in de sfeer van het mijnverleden.

start: Zetellaan, Maasmechelen
Meer weten?

 

Het is een aparte ervaring, wandelen in de voormalige mijngebieden. Het samenspel van de terrils met de omliggende meren doen mij meermaals wegdromen, alsof ik ergens in de Highlands rondwandel. En ik geef het je nu al mee, na je eerste terril-wandeling wil je gewoon ook de anderen ontdekken.
Btw, ook de mijnterril van Heusden-Zolder is een toegankelijk wandelgebied. Meer weten?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.