Wandelen waar wielergeschiedenis werd geschreven; op de flanken van de muur.

Met een man die regelmatig op zijn koersfiets zit, was de keuze voor de wandeling ‘Op de flanken van de Muur’ snel gemaakt. Voor wielerfans heeft ‘de Muur’ toch wel iets magisch. Dus dit monument konden we, nu we in de buurt waren, niet links laten liggen.

Raspaillebos

Starten deden we aan Natuurcentrum de Helix. De feeërieke tuin was alvast een veelbelovend begin. Een mooi pad langs boomgaarden en weides stuurde ons richting het Raspaillebos. Daar verwelkomden honderden boshyacinten ons triomfantelijk. Hun blauwe kleur gaf het bos iets heel betoverend. Door de verwondering hadden we niet meteen door dat we bezig waren aan een stevige klim. Deze van de Bosberg.
Eenmaal boven, namen we een welverdiende adempauze. Die vulden we al snel in met het aanmoedigen van enkele dappere wielrenners die de laatste meters van de Bosberg probeerden te overwinnen.

We trokken terug het bos in en genoten van de rust, het gefluit van de vogels en de variëteit van de natuur. Heerlijke paadjes loodsten ons door een blauwe zee van boshyacinten.  


Opgepast! Wakende honden

Tussen knooppunt 14 en 9 liepen we even door een woonwijk. Tussen de huizen lag een boerderij met een koeienstal die uitkeek op de straat. Thorvi en ik bekeken de grazende koeien maar dat was niet naar de zin van de 2 honden van de boer. Vanuit het niets kwamen ze op ons af om ons duidelijk te maken dat we niet welkom waren aan deze kant van de straat. We staken dan maar snel over en zetten ons pad verder.


De Muur van Geraardsbergen

We trokken terug de velden in, passeerden enkele nieuwsgierige koeien (de interesse was er vooral voor Thorvi) en naderden de welbefaamde Muur. Daar bleven we toch wel even stilstaan om de waarde van deze plek in ons op te nemen.
Na een bezoek aan de Oudenbergkapel was het tijd voor een drankje op het terras van Taverne ’t Hemelryck. Daar genoten we niet alleen van het prachtige uitzicht over Geraardsbergen. We waren er ook getuigen van de strijd die enkele wielrenners voerden om de eindmeet naar de top te halen. Amai, dat moet hier bij een wielerwedstrijd wel echt een spektakel zijn.

 
De laatste kilometers van de wandelroute boden een mooie afwisseling tussen weilanden en intieme bospaadjes. Via het Raspaillebos bereikten we Natuurcentrum De Helix. Wat een mooie wandeling was deze! Veel variatie, veel verrassingen, een vleugje cultureel erfgoed overgoten met de warme groeten van de Oost-Vlaamse koeien. Heerlijk!


Knooppunten: 29 -11 - 27 - 10 - 6 - 7 - 50 - 51 - 8 - 9 - 14 - 13 - 12 - 618 - 30 - 29
Start: Natuurcentrum De Helix, Hoogvorst, 9506 Geraardsbergen - 11,5km