Wandelen net over de grens, in het wondermooie Ohé en Laak

Belgisch Limburg wordt stilaan bekend wandelgebied, dus het is tijd om eens andere en verdere oorden te verkennen. Alhoewel ver... Ohé en Laak ligt exact op een half uurtje rijden van thuis. Ik rij zelf langer naar pakweg SInt-Truiden.

Via een kennis kreeg ik een mooie wandelroute van een 12-tal kilometer rond Ohé en Laak, dat tot de gemeente Maasgouw behoort. Het was geen bewegwijzerde route dus volgde ik de weg via Strava.
Wandelen in Ohé en Laak is puur genieten; van de ongelooflijke mooie natuur, van de talrijke grote waterplassen, van de wilde grazers, van de Hompesche Molen en van de massa's watervogels. Vergeet dus absoluut je verrekijker niet mee te nemen.

De route is te raadplegen via mijn Strava of mijn Komoot. Geen account hierop?
Dan probeer ik je hier alvast met volgende beschrijving op weg te helpen.

Route Ohé en Laak

Starten doe je aan Dijk in Ohé en Laak. Daar is parking voorzien voor de wagen. Je stapt richting het water toe en slaat dan rechts af. Je volgt deze verharde weg tot aan Brasserie 'De Maasterp'. Je passeert onderweg een camping aan je linkerkant en aan de rechterkant heb je zicht op de haven.
Aan Brasserie 'De Maasterp' betreedt je de camping. Je wandelt op het verhoogd gebied tussen de haven en de Dilkensplas. Op het einde van de weg sla je linksaf, tussen de campers door. Je ziet nog steeds de haven links van je liggen. Op het einde van die weg zie je een hekje waar je het natuurgebied Maasvallei Dilkensweerd betreedt. Ga na het hekje rechts en volg het paadje.  Dit doe je tot je het bos uitkomt. Dan zie je een hekje rechts van je die je dan doorgaat.

Je blijft rechtdoor wandelen tot je in het dorpje komt. Daar sla je linksaf. Je wandelt nu tussen de huizen. Je passeert de Maashoeve en B&B Ohé en Laak. Bij de Steegweg sla je rechtsaf. Je wandelt even door de velden en bij de eerste splitsing sla je linksaf. Je komt niet veel later weer in de dorpskern waar je dan rechts afslaat op de Veldstraat. Neem daarna de eerste straat link. En daarna nog eens. Je steekt de grote straat over en je betreedt het gebied van de Molenplas. Volg de linkse route langs de Molenplas. Deze brengt je helemaal rond de plas. Op je weg kom je het bijzondere Bomenmonument, de Hompesche Molen, de oversteekplaats op stenen en de vogelkijkhut tegen.

Op het einde van deze route moet je even door een hekje om via de grote weg over het water te gaan. Niet veel later zie je dan aan je rechterkant terug een hekje. Ga hier het natuurgebied terug in. Je volgt de route totdat je aan de waterplas komt. Ga links. Vervolg deze route totdat je in een open ruimte rechts bovenaan een hekje ziet. Ga hierdoor, steek de straat over en wandel tot aan de Dorpsstraat. Ga hier even links. Net voordat de huizen aan de rechterkant beginnen kan je rechts een klein veldwegje betreden. Volg deze tot aan de volgende weg. Ga hier weer via een hekje het natuurgebied in en wandel naar links. Na een tijdje kom je aan de jachthaven waar iets verder de parking aan Dijk verschijnt.