Kasteel Eltz, hét sprookjeskasteel in de Duitse bossen

Tussen Koblenz en Cochem, in een dal van de Moezel, staat kasteel Eltz, een kasteel met een geschiedenis van meer dan 850 jaar.
Door een succesvolle politiek en slimme diplomatiek van de Heren van Eltz bleef het kasteel gespaard tijdens de grote oorlogen van de 17e eeuw en zodoende hoort het tot de weinige, nooit vernietigde kastelen in Europa
Sinds meer dan 34 generaties is kasteel Eltz in het bezit van het gelijknamige geslacht. Het huidige familiehoofd van het huis is Dr. Karl Graf von und zu Eltz Kempenich.

Sprookjesbos

Zoals het hoort bij een sprookjeskasteel is de omgeving errond ook betoverend. We parkeerden onze auto bij Landhotel Ringelsteiner Müller in Moselkern. Van daaruit is het 2 km stappen naar het kasteel. De route gaat door een machtig bos, die je meteen doet wegdromen. Er zou zo maar ineens een ridder op zijn paard om de hoek kunnen komen of de 7 kabouters op hun terugweg van de diamantenmijn.

Schatkamer

We namen ook de tijd om het kasteel zelf te bezoeken. Het interieur is een tijdreis door acht eeuwen geschiedenis. De ruimtes zijn prachtig aangekleed en herbergen unieke stukken. De keldergewelven van het kasteel bieden plaats voor de schatkamers. Een knappe verzameling van gouden en zilveren smeedwerken evenals sieraden, porselein, wapens en wapenrustingen.
(inkom €11)

Wat je moet weten...
Er zijn verschillende wandelroutes richting het kasteel. De Eltzer Burgpanorama is bijvoorbeeld een prachtige rondwandeling van zo'n 12 km.

Elztal 94, 56254 Moselkern, Duitsland