De Stiemervallei, een Genkse parel...

De Stiemervallei is het gebied dat de 5 Genkse wijken Waterschei, Winterslag, Bret, Termien en Centrum met elkaar verbindt. Via mooie wandelpaden kan je je sneller door Genk verplaatsen dan je denkt.

7 wandelroutes

Het wandelgebied van de Stiemervallei wordt in 7 routes van telkens 3 km onderverdeeld. Maar je kan gerust ook de routes aan elkaar rijgen als je voor meerdere wandelkilometers wilt gaan. Klik daarvoor hier

Route 1: Slagmolen - 3km
Deze route neemt je mee tot in natuurgebied De Maten. Dit is een onderdeel van De Wijers, het land van 1001 vijvers en het Regionaal Landschap Hoge Kempen. Onderweg kom je langs de Slagmolen, het oudste gebouw van Genk. Deze voormalige watermolen is een beschermd monument en herinnert aan het boerendorp dat Genk ooit was.

 

Route 2: Kielenswen - 3km
Heb je al ooit van de Kielenswenbeemden gehoord? Deze vloeiweiden zijn ondertussen onderdeel geworden van onze natuur. Ze liggen hier in bebost gebied. Verder kan je hier ook bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog spotten. Door de jaren heen werden ze opgevuld door de natuur maar als je goed kijkt, zie je ze nog steeds.

 

Route 3: C-mine & Vennestraat - 3km

Genk in een notendop. Zo omschrijf je deze lus het best. Je neemt een kijkje aan C-mine, de creatieve hotspot van Genk boordevol mijngeschiedenis. Daarna ga je naar de Vennestraat met restaurants uit verschillende culturen. Tenslotte wandel je rustig langs de Stiemer.

De Tuin van Betty is een groene oase in de Vennestraat. Deze tuin is eigenlijk een beetje van iedereen. Met behulp van vrijwilligers en de stad, blijft deze tuin mooi onderhouden.

 

Route 4: Sportingenk - 3km

Het Sportingenk-park is het mekka van de sportievelingen. En dankzij de ontwikkeling van de Stiemervallei vinden sporters ook via de vallei hun weg naar het park.

 

Route 5: Motruïne - 3km

Zin in een duik in het verleden? Via deze route bezoek je de Motruïne. De omliggende bossen en vijvers zorgen voor de nodige afwisseling in bloemen en planten.

De motruïne werd gebouwd tussen de 14de en 15de eeuw. Deze toren diende als prestige-project voor de heer van Stalen, zijn familie en omwonenden.

 

Route 6: Stalen - 3km

De Stalenstraat, dat is de vallei van Werelden. Hier vind je duizend-en-één winkels, van kleine familiewinkeltjes tot grote ketens. Je kan hier ook proeven van de Genkse culturen.
Je passeert ook langs Thor Park, de oude mijnsite van Waterschei. Deze site is nu een hotspot voor technologie, energie en innovatie.

 

Route 7: Thor Park - 3km

Thor Park heeft heel wat meer te bieden dan enkel technologie. Het is een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en de natuur is er prachtig om te wandelen.
In het brongebied Waterschei ontspruiten 2 beken. De Stiemer vloeit af naar de Demer en de Bosbeek stroomt in oostelijke richting naar de Maas.

Natuurlijk speelt de Stiemervallei een belangrijke rol in Genk. Wil je meer weten over de projecten rond deze mooie vallei? Raadpleeg dan zeker hun website!

De routekaarten zijn van Stad Genk. Grote wegwijzers onderweg zijn er niet echt. Je kan wel af en toe een wegwijzer aan een boom zien hangen. (contour stad Genk met logo Stiemervallei)