Ontdek Montserrat: De heilige berg van Catalonië

Wanneer je een schitterende wandeling wil toevoegen aan je citytrip in Barcelona, moet je absoluut een dagtrip naar het wereldberoemde Montserrat plannen. Deze iconische berg, gemakkelijk bereikbaar vanuit Barcelona met het openbaar vervoer, biedt een gevarieerd scala aan wandelroutes voor zowel beginners als ervaren bergwandelaars.
Hier zijn vijf redenen waarom een bezoek aan Montserrat een must is tijdens je verblijf in Barcelona:

 

1. Makkelijke bereikbaarheid

Montserrat ligt slechts 50 kilometer verwijderd van Barcelona en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan gratis parkeren op één van de twee parkeerterreinen in Monistrol de Montserrat. Van daaruit brengt de tandradbaan Montserrat's Cremallera je in ongeveer 15 minuten naar het klooster. Een retourticket kost €13,50. Eenmaal boven aangekomen, biedt de omgeving verschillende wandelroutes voor zowel beginners als ervaren bergwandelaars.
Ook fijn om te weten, honden zijn welkom op de tandradbaan. Ik vond zelf niet meteen deze info online, daarom geef ik het hier graag mee. Bij drukte wordt het dragen van een muilkorf voor honden aanbevolen, hoewel onze eigen ervaring aantoonde dat dit niet altijd strikt wordt nageleefd.

 

2. Iconisch landschap

De grillige contouren van Montserrat maken het terrein ideaal voor diverse wandeltochten met adembenemende uitzichten. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden zoals de Ermita de Sant Anna en de Ermita de Sant Jeroni. Elke stap biedt een nieuw perspectief op de prachtige natuurlijke omgeving van de berg.

 

3. Sant Jeroni: Uitzicht op de top

De hoogste piek van Montserrat, Sant Jeroni, op 1236 meter hoogte, biedt, na een inspannende klim, een schitterend uitzicht. Deze uitdagende route beloont je met panoramische vergezichten op de zee en de Pyreneeën. Een must-do voor avontuurlijke wandelaars die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring.

 

4. Unieke afdaling via 'Escales dels pobres'

Na het bereiken van de top van Montserrat staat je een onvergetelijke ervaring te wachten: de unieke afdaling via de 'Escales dels pobres', een trap met meer dan 2000 treden. Terwijl je afdaalt, word je getrakteerd op adembenemende uitzichten. De imposante pieken strekken zich uit tot aan de horizon, terwijl de wind zachtjes door de vallei waait. Je komt hier ook regelmatig berggeiten tegen, die nieuwsgierig rondsnuffelen en af en toe een blik werpen op de passerende wandelaars.

 

5. Cultuur opsnuiven

Verken ook zeker het prachtige klooster van Montserrat, een historisch en spiritueel bedevaartsoord dat diepgeworteld is in de Catalaanse cultuur. Naast het bewonderen van de architectuur en het verkennen van de heilige ruimtes, kan je in de nabije omgeving genieten van verschillende eetgelegenheden. Laat je verleiden door de smaken van de Catalaanse keuken terwijl je terugkijkt op een geweldige wandelervaring.

 

Samengevat, een dagtrip naar Montserrat biedt niet alleen adembenemende landschappen en avontuurlijke wandelingen, maar ook een verrijkende culturele ervaring die je lang zal bijblijven.

Bekijk mijn wandelroute hier.