De vlonders van Malchamps - Spa

De Venen van Malchamps, gelegen ten zuiden van Spa op zo'n 5 kilometer, werd in mei 2020 erkend als Domaniaal Natuurreservaat.
Zij strekken zich uit over de gemeentes Spa, Stoumont en Jalhay, beslaan een oppervlakte van 482 ha en vormen een van de belangrijkste sites van het Waalse natuurerfgoed. Het is een gedroomde plek voor vogels, insecten en veenplanten.

Het domein Bérinzenne is vrij toegankelijk. Het pak heeft een aantal banken en er zijn ook leuke picknickzones, met mogelijkheid tot barbecue.

Wandeling over vlonderpaadjes

Achter de parking, aan de rechterzijde ligt het vertrekpunt van de wandelingen. Het gebied Spa telt 19 routes waarvan er 8 hier op het domein beginnen. Ze worden aangeduid met SPA + nummer.

Omdat ik niet zoveel tijd had koos ik voor een kortere wandeling, SPA 15. Deze garandeerde mij sowieso veel vlonderpaden, iets wat ik altijd wel leuk vind onderweg. In tegenstelling tot vele wandelingen in de Ardennen/Wallonië zijn er op deze wandeling haast geen klimmen te bespeuren. Ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen.

Uitzichten tot ver over de horizon

Ik wandel heerlijk tussen de venen. Bijtjes zoemen lustig tussen de heide en de vlinders fladderen vrolijk in het zomerzonnetje. Wat meer kan ik mij nog wensen? Een prachtig uitzicht? Zeker dat!

Een 28 meter hoge panoramatoren nodigt mij onderweg uit om de vele trappen te beklimmen. Helemaal boven wordt ik beloond met een grandioos uitzicht, overal venen die tot de horizon reiken!


Bij mijn terugkeer passeer ik langs het Museum van het Bos en het water. Helaas was het gesloten op zaterdagvoormiddag, en een bezoek moet hier nog steeds op reservatie.

 

Wat was dit heerlijk wandelen hier. Op het dak van Spa, getrakteerd worden op zoveel moois! Ik kom alvast snel terug, met meer tijd, om de andere routes te ontdekken.

Domaine de Berinzenne, Berinzenne 4, 4900 Spa

Wandelingen Domaine de Berinzenne Aantal kilometers
SPA 11 5,1 km
SPA 12 9,5 km
SPA 13 12,4 km
SPA 14 9,4 km
SPA 15 4,1 km
SPA 16 3,7 km
SPA 17 9,5 km