Ontdek een parel in Zuid-Limburg: wandelavontuur rond de Curfsgroeve

Zuid-Limburg staat bekend om zijn prachtige heuvels, glooiende landschappen en pittoreske dorpjes. Het is een paradijs voor wandelliefhebbers, met een uitgebreid netwerk van wandelroutes die je meenemen door weelderige bossen, langs kabbelende beekjes en over uitgestrekte weilanden. Maar één van de meest fascinerende bestemmingen in deze regio is de Curfsgroeve.

De indrukwekkende Curfsgroeve

Tussen de Zuid-Limburgse dorpen Meerssen en Berg ligt een verborgen juweel: de Curfsgroeve. Deze diepe kuil in het landschap was ooit een actieve kalksteengroeve, waar gedurende zo’n 70 jaar kalksteen werd gewonnen. Na het sluiten van de groeve voor het grote publiek kreeg de natuur vrij spel. Wat ooit een industriële site was, is nu een paradijs voor natuurliefhebbers. De groeve herbergt nu een divers en uniek ecosysteem, met tal van zeldzame planten en dieren die hier in alle rust gedijen.

Mijn wandelroute

Mijn wandelroute begon bij de parkeerplaats van Uitspanning De Nachtegaal, een prachtige plek midden in de natuur, ideaal voor een ontspannen eet- of drinkpauze. Maar je kan er ook voor kiezen om te starten in het pittoreske centrum van Meerssen, met zijn karakteristieke spoorwegstation en imposante basiliek. De route voert je door schaduwrijke hellingbossen en over uitgestrekte grasweiden, waar je misschien wel een kudde Galloway runderen kan tegenkomen die er vredig grazen.

 

Praktische tips voor je wandeling

De wandelroute is ongeveer 5 km lang, maar biedt tal van mogelijkheden om uit te breiden. Honden zijn aangelijnd welkom, maar hou rekening met een grote trap op de route, wat een uitdaging kan zijn voor honden die niet van trappen houden. Gelukkig is er een steil pad langs de trap voorzien, hoewel dit niet aan te raden is bij regenachtig weer. Volg de route via de groene paaltjes en geniet zo van elk moment in deze prachtige omgeving.