Leut, van maasdorpje tot maasdorpje...

Eén van de zaligheden aan wandelen door de Maasvallei is ronddwalen in de pittoreske maasdorpjes. Leut, Vucht, Meeswijk, je moet ze toch eens gezien hebben. Kleine huisjes in kleine gezellige straten, het heeft iets..
Deze keer wandelden we de rode route, een tocht van 14 km langs de rivieroevers van de Maas. We doorkruisten vele weilanden met weidse uitzichten. De grote grazers kwamen we tegen in het natuurgebied Mazenhoven, een prachtig stukje vrije natuur langs de Maas.
We passeerden ook het Kasteel Vilain XIIII, gelegen in Meeswijk. Een impressionante entree, met langs de oprijlaan velden vol schapen. Helaas verdween het romantisch beeld snel toen we langs de achterkant van het kasteel wandelden. Hopen afval lagen opgestapeld langs één van de zijvleugels. Jammer, echt jammer. Want de velden en de toegangswegen tot het domein waren wel een fraai zicht.

Een leuke beleving op deze route was zeker het Kruinenpad langs de Zuid-Willemsvaart. Het 181 meter lang pad tussen de boomtoppen gaf ons een mooi zicht op het mijnverzakkingsgebied. Nu lag alles er wat verlaten  (en hier en daar ook wat glad) bij maar eenmaal in de volle lente moet het hier bruisen van leven.

 

Genieskensstraat, Leut 3630 Maasmechelen, België

Wandelroutes Leut Aantal kilometers
Groene route 3 km
Blauwe route 5 km
Oranje route 10,2 km
Rode route 14 km