Een paradijs voor vogelliefhebbers

De Maten is een prachtig natuurgebied gelegen in mijn thuisstad.  Het is zelfs één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen.

Mijn allereerste kennismaking met deze plek was niet zo positief. Ik was maar één vijver tegengekomen en de rest van mijn route verliep voornamelijk op verharde wegen en langs hekken. Laten we het er gewoon bij houden dat ik toen nog niet zo'n fervente wandelaar was en dat ik niet op voorhand mijn route uitstippelde.

Maar dit jaar trok ik al tweemaal door de Maten, waarvan één keer voor de GR5 route door Genk. Want ja, die  Grand route, trekt door dit natuurgebied. (meer over de GR5 route in mijn blog)

De Maten is een onderdeel van het vijvercomplex De Wijers. Je kan je hier dus ook aan flink wat waterpartijen verwachten. En uiteraard ook aan veel watervogels. Het is dé plek om je verrekijker mee naartoe te nemen.  

Er zijn echt genoeg wandelroutes beschikbaar om de Maten goed te verkennen. Ik maak altijd een combinatie van verschillende routes. Plus ik zorg dat ik vooral langs het water kan wandelen. Want dat moet daar gewoon. Je hebt er schitterende views en in het voorjaar kan je wel honderden kikkers horen kwaken. Het is een waar concert.  

Ik beleefde hier al heerlijke wandelmomenten; een groep ganzen die samen opstegen, tientallen blauwe reigers die plechtig op de uitkijk stonden voor een lekker visje, een mama-everzwijn die smakelijk aan het grazen was terwijl haar jongen rond haar heen cirkelden. 

Ik bedoel maar, moet ik je nog meer overtuigen??

 

Startplaats: Slagmolen 76 - 3600 Genk