Natuur en cultuur gaan hand in hand 

Je wandelt letterlijk door de geschiedenis hier in Herkenrode. Ruim 800 jaar geleden was deze abdijsite de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. Vandaag starten er vanaf de site enkele mooie natuurwandelingen door dit waterrijk gebied.

Ik maakte alweer een combinatie van een aantal routes. Ik doe dat wel regelmatig omdat ik gewoon alles wil zien (smile). Ik startte mijn wandeling langs de Tuilterdemer, dat is een zijrivier van de Demer, welbekend in Hasselt.  Een fijn wandelpad want ik werd er vergezeld door enkele schattige ezels. Aan de andere kant zat er een zwaan wakend op haar nest. Echt een pracht beeld.

Op een gegeven moment wandelde ik redelijk dicht bij de E313 waardoor het lawaai van het verkeer wel wat stoorde, maar dan passeerde ik de Tuiltermolen, echt een knap historisch gebouw. En het storend geluid verdween gewoon naar de achtergrond. 

Niet veel verder bereikte ik via een bruggetje een kijkhut waar ik een immens zicht had op één van de 1001 vijvers van de Wijers. Het deed mij weer beseffen dat ik dringend mijn verrekijker als standaarduitrusting in mijn rugzak moet voorzien, want ook hier was de vogelpopulatie groot! 

Na een kleine passage door enkele woonstraten van Stokrooie kom je via de Lavendelhoeve (én dat ruikt daar zo ontzettend goed) stilletjes aan terug op de site van de abdij. Langs graslanden, moerassen en enkele hoogstambomen wandel je Herkenrode binnen. 

Het domein zelf is uiteraard ook te bezoeken. En er is een prachtige kruiden -en inspiratietuin, ook heel fijn om door te flaneren. 

 

 

Startplaats: Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt