Het pareltje van de Opaalkust - Cap Blanc Nez

In het noorden van Frankrijk ligt de prachtige Opaalkust waarvan Cap Blanc Nez met zijn 134m de hoogste kaap is.
De naam Blanc Nez verwijst naar de witte krijtrotsen die hier steil aflopen naar het Kanaal Het is een verfransing van de oorspronkelijk Nederlandse naam Blankenesse.

 

We starten onze wandeltocht net buiten het visserdorp Wissant, op een parking niet ver van het strand. We beslissen om eerst door de velden te trekken, op weg naar Mont d'Hubert. Deze berg met zendmast geeft een mooie weidse blik over Escalles, de baai van Wissant en Cap Blanc-Nez. Bij helder weer kan je in de verte zelfs de krijtrotsen van Dover spotten.

Van daaruit is het maar een kleine oversteek naar de top van Cap Blanc-Nez.  Een grote obelisk prijkt er statig als monument voor de Dover Patrol (een Engelse marineonderdeel tijdens de Eerste Wereldoorlog).

En dan begint het mooiste deel van onze wandelroute. Via een fraai pad dalen we de berg af naar het dorpje Escalles. We passeren  Cran d’Escalles die een mooie doorgang biedt door de krijtrotsen. We lopen echter door, al klimmend naar Le Petit Blanc Nez. Het pad slingert langs de kliffen en biedt een uniek panorama op de omgeving. Echt de moeite waard!
Enkele bunkers op de top herinneren ons weer even aan het oorlogsverleden van deze plek.
Bij het gehucht Strouanne dalen we de trap af naar het uitgestrekte strand. Daar wandelen we even terug richting de kliffen om het geheel vanuit een ander oogpunt te aanschouwen. Die rotsen zijn echt wel imposant!


Mag ik je als besluit nog één tip geven? Plan je wandelroute goed op voorhand. Want het strand bij Wissant kent een groot getijdenverschil.  Bij eb is het strand heel breed met enkele waterplassen en zandbanken. Dat is hét perfecte moment om er te struinen en te genieten van de omgeving!
Bij vloed kan het water echter snel komen opzetten en tot aan de duinen reiken. Laat je dus niet verrassen en zorg ervoor dat je zeker niet ingesloten raakt op een zandbank.

Wil je mijn wandelroute raadplegen? Dat kan hier!