Natuur boven bij de Mijnterril van Heusden-Zolder

Ooit al eens een terril beklommen? Één ding is zeker, je krijgt altijd een adembenemend zicht op de top. Vergeleken met de terrils van Beringen of Maasmechelen is deze terril niet toeristisch ontwikkeld en dat is voor mij hét grote pluspunt. Hier vind je rust en pure natuur.

Stevige start

Een route van 2,5 km brengt je naar de top van de terril. De start is meteen stevig met een serieuze klim. Gelukkig kan je half weg even uitblazen op een bankje. Kijk zeker ook eens achterom, want dan krijg je al een mooi zicht op de omgeving. Eenmaal boven kan je heel wat bekende elementen aan de horizon spotten; de mijnterrils van Waterschei, Beringen en Winterslag en de schachttorens van Houthalen-Helchteren. Met zijn 155 meter hoogte is de terril van Heusden-Zolder dan ook één van de hoogste punten van Limburg.

Rustplekje

De terril ligt in de vallei van de Helderbeek, die behoort tot het beeklandschap van de Zwarte Beek. In 1997 werd de terril door de N.V. Mijnen verkocht aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Sindsdien is de terril een natuurreservaat. Daardoor trekt de natuur hier volledig de aandacht. Regelmatig grazen er schapen om de bergflanken te onderhouden.  De top is een drie-sterrenplekje en daar ben ik het volledig eens mee!

Halstraat, 3550 Heusden-Zolder, België