Heerlijk wandelen door heide en bossen op de Brunssummerheide

Even volledig tot rust komen? En daarbij genieten van prachtige heide- en boslandschappen? Dat kan in de Brunssummerheide, een mooi natuurgebied rond Heerlen in Zuid-Limburg.

Ondanks dat het grijs van de stedelijke bebouwing heel dichtbij ligt, is natuurgebied de Brunssummerheide een oase van rust. In dit grootste heidegebied van Limburg kijk je je ogen uit! Je wandelt door heerlijk geurende naaldbossen, struint over glooiende paadjes en loopt door heide en vennen naar grote zandvlaktes. Dankzij de hoogteverschillen in dit landschap, heb je onderweg vaak prachtige uitzichten op de omgeving. Eind augustus kleurt dit gebied volledig paars, als de hei in bloei staat. Ook de rest van het jaar is de Brunssummerheide echter zeker de moeite waard!

Volg de kleurtjes

De Brunssummerheide is een walhalla voor wandelaars. Je hebt de keuze uit routes van 1 km (rolstoelvriendelijk) tot 13,5 km, allemaal gemarkeerd met een eigen kleurtje. 
Ik koos de lichtgroene route van 5 km, omdat deze een mooie combinatie bood van heide met bos. De route start met een aantal mooie wandelkilometers door het heidelandschap. Het is continu genieten van de mooie panorama's onderweg.
Daarna duikt de route het bosgebied van het Sternbachdal in. Grote dennenbomen vergezellen me verder op mijn pad. Het is een mooi bos om door te wandelen. De mospartijen tussen de bomen geven het gebied een betoverende sfeer.


Heksenberg

En om op die betovering verder te gaan, op de lichtgroene route kom ik ook de Heksenberg tegen. Het is een uniek gebied waar rond het begin van onze jaartelling een Germaans volk, de Hessen, streed tegen de Romeinen. Volgens het volksverhaal is deze heuvel de grafheuvel die is opgericht na afloop van die slag. Hessen (of heksen) kom ik op deze berg niet tegen. Wel groen struikgewas, hoge naaldbomen en uitzichten over de weidse heidevelden en prachtige vennen.


Praktisch
Starten kan aan de Schaapskooiweg in Heerlen. Voor de kinderen is er ook een leuk avonturenbos waar ze hutten kunnen bouwen, poeltjes kunnen ontdekken of in de speeltuin kunnen ravotten.
Honden zijn meer dan welkom. Bij de parkeerplaats staat bovendien een waterkraan voor heerlijk vers drinkwater na een avontuurlijke tocht.

Wandelingen Brunssummerheide Aantal kilometers
Oranje route - beleefpad 1 km
Gele route - gezinsroute 2,5 km
Rode route 5,5 km
Lichtblauwe route 4,7 km
Lichtgroene route 4,9 km
Donkergroene route 13,5 km
Paarse route 5 km