Het eiland Brač: één van de mooiste eilanden van Kroatië

Brač, het grootste eiland van Midden-Dalmatië, biedt een mix van levendige steden, charmante dorpjes en een prachtig mediterraan landschap met steile kliffen, helderblauw water en bosrijke gebieden. In het binnenland kom je veel rotsachtige gebieden tegen, terwijl je aan de waterlijn veel adembenemende baaien vindt. 

Zo kom je er
Met de ferry vanuit Split kom je aan in het stadje Supetar, gelegen in het noorden van het eiland. De boottrip duurt zo'n 50 minuten. Omdat we in een rustige toeristische periode zaten, kochten we ons ticket ter plaatse. Je kan ook online je ticket kopen, al vonden we dat een redelijk omslachtige procedure. Tijdens de trip kan je op het dek plaats nemen waar je ten volle van de prachtige omgeving kan genieten. 

Wat te doen op het eiland Brač

Bezoek de gezellige stadjes
Brač biedt diverse charmante steden waar je gezellig kan slenteren door oude centra of wandelen langs pittoreske vissershavens.
Supetar, gelegen aan de noordkust van het eiland is een must-visit met gezellige restaurants en konoba's langs het water. Hier ontdek je de charmante oude stad met haar smalle straatjes en witte huisjes met rode dakpannen.
Postira, ook aan de noordkust, is een levendige plek met een kleurrijk stadscentrum. Geniet hier van de lokale specialiteiten in één van de sfeervolle eetplekken.
De bekendste plek op het eiland Brač is waarschijnlijk Bol, een zuidelijk gelegen badplaats die jaarlijks veel vakantiegangers aantrekt, mede dankzij het wereldberoemde strand Zlatni Rat (de Gouden Hoorn) Hoewel dit strand adembenemend mooi is, is het geen aanrader voor wie op zoek is naar rust. Het toerisme bloeit hier volop, wat resulteert in een kustlijn vol grote hotels en horeca. Dit is ideaal voor liefhebbers van drukte, maar voor mij persoonlijk is het minder aantrekkelijk. Het oude stadscentrum is echter wel een mooie plek om te vertoeven, met gezellige bars langs de vissershaven.
Een dorpje dat je zeker niet mag missen tijdens je vakantie op Brač is Pučišća. Dit stadje, waar de tijd lijkt stil te staan, wordt vaak het mooiste stadje van Kroatië genoemd vanwege de witte kalkstenen huizen. Bijna alle gebouwen zijn hier gemaakt van de lokale kalksteen, die al eeuwenlang wordt gebruikt voor huizen, beelden en andere kunstwerken.

Deze bezienswaardigheden zijn ook de moeite waard

Berg Vidova Gora
Vidova Gora is met zijn 780 meter de hoogste berg van de Kroatische archipel. Deze berg trekt wandelaars en bergbeklimmers aan vanwege de uitdagende paden en schitterende uitzichten.

Vanaf de top geniet je van een adembenemend panorama dat reikt van het noorden van het eiland tot aan de Gouden Hoorn en het naburige eiland Hvar. Voor de sportievelingen is er een stevige wandelroute van ongeveer 3,5 uur die je van het centrum van Bol naar de top van Vidova Gora brengt. Maar je kan, zoals wij deden, ook naar de top rijden met de auto. Je parkeert op zo'n 500 meter van de top. Op de parkeerplaats ligt zelfs een kleine eetplek en er zijn ook toiletten voorzien.

Het grotklooster Blaca Hermitage
Het klooster van Blaca Hermitage ligt op een afgelegen berghelling en is omgeven door bergen en bossen. De wandeling ernaartoe telt vanaf de parking zo'n 2,5km en is zeker de moeite waard. Het is echter de route van de hoofdweg naar de parking toe die wat uitdagend is. Het is een offroad weg met losse stenen waardoor je best je snelheid aanpast.

Het klooster dateert uit de 16e eeuw en biedt een fascinerend inzicht in het leven van monniken.  Helaas zijn honden niet toegelaten binnen de muren van het klooster waardoor we enkel de buitenruimte bewonderd hebben.

Wandelen van Splitska naar Postira

Hoewel wandelen hier nog niet zo'n hoogstandje is zoals in België of Nederland, wandel je vaak naar een hoogtepunt toe en keer je daarna gewoon weer terug. Veel van die hoogtepunten kan je trouwens ook met de auto bereiken, zodat je geen massa kilometers hoeft te wandelen. Maar als je een beetje moeite doen en Komoot of Google Maps erbij pakt, maak je hier de meest fantastische wandelingen.

We ontdekten een wandeling van Splitska, het dorpje waar we verbleven, naar Postira. De route leidde ons door de buitenwijken van Splitska en vervolgens door een prachtig dennenbos. Via een smal pad daalden we af naar de kustlijn van Postira, waar gezellige baaitjes ons naar het charmante, oude stadscentrum brachten.

Hier kan je de route raadplegen: https://strava.app.link/BlnIdrTYtKb

Nog fijn om te weten..
Met een oppervlakte van 395 km² is het eiland per auto gemakkelijk in één of meerdere dagen te verkennen. Onderweg geniet je van het prachtige landschap, wat op zichzelf al de moeite van de reis waard is. Vergeet niet af en toe te stoppen bij een baaitje om te ontspannen en te genieten van het prachtige panorama op de achtergrond.

Op Brač vind je een gevarieerd aanbod aan accommodaties, waaronder moderne strandhotels, knusse pensions, goed uitgeruste appartementen en campings. Maar het plekje waar wij verbleven spande toch de kroon! Villa Roza is echt het meest idyllische vakantiehuis ooit! Lees hier waarom!