Van de ene beleving naar de andere via de Knuppelbrugroute in de Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een weids, waterrijk en stil hoogveengebied, gelegen op de grens van Limburg en Noord-Brabant.  Deze plek staat vooral bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Overal in het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning in het verleden nog zichtbaar. Dankzij een aantal mooie knuppelbruggen kan je De Groote Peel te voet verkennen.

Peelboerderij

Starten doe je bij het Buitencentrum De Pelen in Ospel. Hier vertrekken verschillende wandelroutes. Je moet wel even de weg oversteken om aan de wandelingen te beginnen. Ik koos voor de rode route 'de Knuppelbrugroute' van iets meer dan 3 kilometer.
Aan het begin van de route passeer je De Peelboerderij. Een mooie rustige plek, midden in het bos, waar je bij een mooie dag heerlijk kan buiten zitten op het terras.

Vogels spotten

Een klein stukje verder ligt de Meerbaansblaak. Dat is een grote waterplas waar heel wat watervogels zitten. Een grote steiger geeft je er een prachtig uitzicht. Je wandelt een stukje om de Meerbaansblaak heen. De iets verder gelegen vogelkijkhut geeft je ook daar de mogelijkheid om de mooie waterplas en de vele watervogels te bekijken.

Belevingen onderweg

De natuur is hier echt knap en je wandelroute wordt aangevuld met extra beleving onderweg. Het kunstwerk van Dirk Verberne is te bekijken via een klein platform. Je ziet een verticale rij berkenstammen die uiteindelijk lijken om te vallen.  De plaggenhut laat zien hoe de turfstekers van vroeger leefden. Het was duidelijk geen comfortabel leven, als je het mij vraagt.
Een stukje verder staat de uitkijktoren met twee uitkijkplatforms, de eerste is toegankelijk met een rolstoel. Het uitzicht over het hoogveengebied is werkelijk adembenemend.

Knuppelbruggen

Na de uitkijktoren kom je de eerste knuppelbrug tegen. Deze bruggen zorgen ervoor dat je de zompige moerassen met droge voeten kan oversteken. Een knuppelbrug lijkt veel op een vlonderpad, maar is iets minder egaal omdat ze gemaakt zijn uit boomstammetjes. De bruggen waren voor mij alvast een voltreffer. Zeker omdat ze heel mooi glooien door het veenlandschap.

De Knuppelbrugroute is volledig verhard en is daardoor geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

De Groote Peel, Ntionaal Park, Moostdijk, Ospel Nederland

Wandelingen De Groote Peel Aantal kilometers
Meerbaansblaakroute 2 km
Knuppelbrugroute 3 km
Mussenbaanroute 6 km
Kabouterpad 500 m