Spoor richting natuur in Station As

Het stationneke van As, vroeger een belangrijke plek voor de steenkoolontginning in de streek, nu één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Aan het vertrekpunt staan nog verschillende wagons opgesteld. Je kan er rustig tussen slenteren en het is een ideale plek om leuke foto's te maken. 

Even verder op de site staat er een 31 meter hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Helemaal boven heb je een geweldig zicht over de site en de omgeving. Als je ten minste geen last hebt van hoogtevrees zoals ik...
Maar kijk, nieuwsgierigheid overwint de angst en ik moet zeggen; 't is de moeite daarboven!

Aan de toegangspoort vertrekken ook een aantal wandelingen. Je stapt door dennenbossen en grote akkers. Hier en daar kom je een klein waterpartijtje tegen waar je dan op een bankje lekker kan genieten van de rust. En de stilte, want die is hier zeker ook aanwezig.

Mijn leukste wandelmoment hier? Een passage door een stukje bos. Er zaten tientallen mussen op het wandelpad voor mij. Zodra ik passeerde vlogen ze allemaal in de struiken langs de weg. Eenmaal ik voorbij was, vlogen ze allemaal doodleuk terug naar het pad. Gewoon geweldig!

 

 

Startplaats: Stationsstraat 124, 3665 As

Wandelroutes Aantal kilometers
Groene route 3,4 km
Blauwe route 5,3 km
Rode route 12,2 km