Eén met het water in Aldeneik...

Ik heb iets met water. Tijdens mijn vakanties maar ook tijdens mijn wandelingen kom ik graag water tegen. En nee, een zwembad telt niet, maar echt de zee, een groot meer, een leuke vijver... je weet wel wat ik bedoel.

Wandel je langs de Maasvallei, dan is de kans op water 100%. Je zit daar uiteraard met de Maas, maar ook met de Zuid-Willemsvaart.

Ik wilde wel eens Aldeneik ontdekken omdat ik op de wandelkaart getriggerd was door het schiereiland waar de wandelroute langs gaat.

Aldeneik is een kerkdorpje, behorend tot de stad Maaseik. Het ligt aan de Maas en vlak bij de Nederlandse grens.  En van dat dorpje, dat mag je wel letterlijk nemen. Ik startte mijn wandelroute aan de Sint-Annakerk en daar krijg je echt de dorpssfeer mee.

Ik maakte de combinatie van 2 routes, de groene en de blauwe. Eenmaal je op de groene route het dorpscentrum achter je laat kom je al gauw water tegen. De Mynekomplas is echt een rustig plekje om rond te wandelen. Ga zeker eens het pont op om een mooi zicht over het water te krijgen.
Iets verder kan je aansluiten op de blauwe route. Als je deze helemaal volgt kom je uit op camping Heerenlaak. Je moet even langs de toegangspoort om je wandelroute verder te zetten.

En dan ben je vertrokken voor een mooi tochtje langs het schiereiland.  Het pad loopt vooral door het bos, maar ook langs de Maas. Dus ga best eens even van het pad af, tot aan de rand van het water. Daar kan je allerlei plezierbootjes voorbij zien varen. Ook het kleine haventje op het einde van het schiereiland is heel gezellig.

Als afsluiter moet je echt even van de beide routes af en de grote steigerbrug op. Deze bevindt zich iets verder van het schiereiland op een grote open plek. Je staat daar echt boven het water, bijna in het midden van de plas. Heel bijzonder!

 

Startplaats: Leugenbrugweg, 3680 Maaseik

Wandelroutes Aldeneik Aantal kilometers
Groene route 3,2 km
Blauwe route 3,4 km
Oranje route 7,6 km
Gele route 10,6 km
Rode route 14,2 km