Laat de Erfgoedapp beslissen: de Boomerang-tour voor eindeloos wandelinspiratie

Laat de Erfgoedapp beslissen: de Boomerang-tour voor eindeloos wandelinspiratie

Als je, net als ik, veel wandelt en graag nieuwe plekken ontdekt, ben je waarschijnlijk ook dikwijls op zoek naar nieuwe wandelroutes. Inspiratie haal ik vaak uit wandelkaarten, wandelapps en zelfs van Instagram. Daarom was ik blij toen ik de Boomerang-tour van de Erfgoedapp ontdekte. Want binnen een paar seconden tovert de app een persoonlijke route tevoorschijn, vol boeiende uitzichten en erfgoedlocaties. Een route starten is kinderspel: open de app, tik op het kompas en selecteer de Boomerang-tour. Kies vervolgens tussen een korte, middelgrote, grote of extra grote tour.

Mijn eerste Boomerang-tour in het mooiste dorpje van Vlaanderen

En daar sta ik dan, in het charmante dorpje Rekem in Lanaken, klaar om mijn eerste Boomerang te werpen. Ik ben ontzettend benieuwd welke wandeling de app voor mij in petto heeft! Vol verwachting kies ik voor de middelgrote tour.

Tot mijn teleurstelling genereert de app slechts een route van ongeveer 2,5 km. Niet echt wat ik in gedachten had voor middelgroot, dus besluit ik de Boomerang opnieuw te gooien. Dit keer misschien iets te enthousiast, want ik krijg een route van maar liefst 20 km voorgeschoteld. Dat is nu toch wel iets te veel van het goede.

Uiteindelijk kies ik opnieuw voor de middelgrote tour en besluit onderweg wat extra omwegjes te maken. Met een blik op de Zuid-Willemsvaart ga ik op wandel. Laat de ontdekkingstocht beginnen!


Hoewel ik de streek een beetje ken, ben ik aangenaam verrast door de eerste kilometers van de route. Al snel passeer ik een stukje erfgoed: het kasteeldomein van Rekem. Van 1921 tot de jaren '80 van de vorige eeuw was dit een Rijks Psychiatrische Instelling. Dit gebied is nu volledig verbouwd tot een gezellige en unieke woonbuurt. Wat een mooie ontdekking!

Via een doorgang kom ik in het oude stadsgedeelte terecht, waar ik direct wordt overladen door een portie gezelligheid. De historische huizen voelen als een reis terug in de tijd, en ik word direct gegrepen door de unieke ambiance van deze plek.

 

Dat de Boomerang-tour nog in ontwikkeling is, merk ik iets later. Een deel van de weg is afgesloten en zelfs voor voetgangers is er geen doorkomen aan. De app maakt hier geen melding van. Gelukkig had ik toch al gepland om wat omwegen te maken om de route iets langer te maken, dus dit komt eigenlijk wel goed uit.

Ik dwaal nog wat verder door de gezellige straatjes en kom uiteindelijk uit op de Groenplaats bij de kerk. De plusjes op de kaart in de app laten me weten dat dit de Museumkerk is, een interessante stop op mijn route. Een intiem straatje achter de kerk leidt me naar de rand van het dorpje, waar gezellige eetcafeetjes me verleiden om even plaats te nemen op hun terras.

 

De tour door Oud Rekem was een leuk rondje, maar ik wandel het liefst in de natuur. Daarom probeer ik de Boomerang-tour de volgende dag opnieuw, dit keer in het groene domein van Bokrijk.

Ik werp mijn Boomerang uit op een wandel- en fietspad op de rand van Bokrijk met Kiewit. Meteen krijg ik een mooie luswandeling van zo'n 4,3 km voorgeschoteld. Wat me opvalt, is dat de app ook hier kiest voor de meest voor de hand liggende paden. Dat is zeker prima voor een occasionele wandelaar.

Maar voor iemand zoals ik, die graag van de gebaande paden afwijkt, blijft er een beetje een verlangen naar meer avontuur. Toch geniet ik volop van de wandelroute, die me uiteindelijk langs één van de bekendste plekken van Genk leidt: 'fietsen door het water'. Dit keer was het voor mij echter 'wandelen door het water'.

 

En om af te sluiten nog even dit!

  • Het leukste aan de Boomerang-tour is zonder twijfel het verrassingseffect. Je weet nooit welke route je krijgt en wat je onderweg tegenkomt. Het algoritme brengt je langs interessante hoogtepunten en de pluspunten op de kaart vertellen je meer over de erfgoedlocaties in de buurt. Dit maakt van elke wandeling een uniek avontuur.
  • Wat ik ook geweldig vind, is dat je met de kaart terug in de tijd kan gaan, zelfs tot aan de Ferraris-kaarten. Het is interessant om te zien hoe de omgeving waar je wandelt er vroeger uitzag. Deze historische context voegt een extra dimensie toe aan de ervaring.
  • Ik heb de Boomerang-tour al op verschillende plekken uitgeprobeerd. Hoewel de app niet overal een perfecte luswandeling biedt en soms rechte stukken bevat waar je heen en weer moet lopen, heb ik ontdekt dat als je iets verder wandelt en een nieuwe tour opvraagt, je vaak wel een mooie luswandeling krijgt. Dit kleine experimenteren maakt de Boomerang-tour alleen maar leuker.
  • De ontwikkelaars van de Boomerang-tour zijn zich bewust dat de app nog niet perfect is en staan open voor feedback. Ze gebruiken deze input om de functie voortdurend te verbeteren. Dus als je de tour zelf eens uitprobeert en opmerkingen hebt, laat het de Erfgoedapp weten.
  • En last but not least: de app is volledig gratis, zonder verborgen kosten. Bovendien zou de functie ook in het buitenland werken, iets wat ik zeker nog wil uitproberen.

 

Dankzij de Boomerang-tour heb ik al wat wandelinspiratie opgedaan, en ik kijk ernaar uit om nog meer verborgen pareltjes te ontdekken. Dus, waar wacht je nog op? Gooi die Boomerang uit en laat je verrassen!

 

Download de app hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.