Het verborgen pareltje van Europa: de Faeröer Eilanden

Het verborgen pareltje van Europa: de Faeröer Eilanden

"We are the land of maybe.."

Misschien klinkt het vreemd, maar de uitdrukking ‘the land of maybe’ bleef bij me hangen toen een lokale gids ons door de prachtige natuur van de Faeröer Eilanden leidde. Het was eigenlijk het antwoord op de vraag van de uitdagende taak van een weerman op deze eilanden. Het weer kan hier zo snel veranderen dat het vaak moeilijk te voorspellen is. Daarom 'The land of maybe' - misschien is het goed weer, misschien slecht…
Gelukkig werden we tijdens onze reis door dit adembenemende land regelmatig getrakteerd op goed weer en hebben we het ‘maybe’-effect weinig hoeven te ervaren.
Ik ging op persreis met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Faeröer Eilanden, één van de verborgen pareltjes van Europa.

Schaap-eilanden

De Faeröer is een unieke eilandengroep in de Atlantische Oceaan, gelegen in de driehoek tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Met in totaal 18 eilanden, behoren ze tot het Koninkrijk van Denemarken. Hoewel je er met Deense Kronen betaalt, is de eilandengroep zelfstandig en wordt er Faeröers gesproken.  Streymoy is het grootste eiland, waar ook de hoofdstad Tórshavn, tevens Europa's kleinste hoofdstad, gelegen is. Het landschap is ruig en ongerept, met meer schapen dan mensen, waardoor de naam "Schaap-eilanden" treffend is.

Je zou misschien denken dat het lastig is om de eilandengroep te bereiken, maar niets is minder waar. Vanaf de luchthaven van Amsterdam vlieg je in ongeveer een uur naar Kopenhagen. Van daaruit neem je een vlucht met Atlantic Airways naar Vágar Airport, wat ongeveer twee uur duurt.

Vanaf Vágar is het ongeveer drie kwartier rijden naar Tórshavn. Wij verbleven in Hotel Hafnia, een uitstekende uitvalsbasis om de Faeröer te verkennen.

Faeröer Eilanden: ruwe natuur, kleurrijke dorpjes en rust

Het land is een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je valt van de ene verbazing in de andere: watervallen die om elke hoek verschijnen, schapen die rustig langs de weg grazen, ruige rotskusten, regenbogen, mistige bergflanken en geïsoleerde dorpjes.

Als je een reis naar de Faeröer plant, raadpleeg dan zeker Nordic, de specialist in Scandinavische reizen. Zij stellen graag een reis op maat samen, gebaseerd op jouw wensen. Vergeet niet om hen te laten weten dat je deze plekken absoluut wilt bezoeken:

Gásadalur waterval

Stel je voor: je landt op de luchthaven van Vágar, huurt een auto en binnen een half uur sta je al oog in oog met de adembenemende waterval Múlafossur in Gásadalur.
Tot 2004 was Gásadalur, gelegen op het eiland Vágar, niet bereikbaar via een openbare weg. Hoewel dat inmiddels is veranderd, biedt de omgeving nog steeds een prachtig beeld van de ongerepte natuur die er te vinden is.
Vanuit het dorpje wandel je een 10 tal minuten naar de indrukwekkende waterval. Wat deze waterval zo speciaal maakt, is niet zozeer de hoeveelheid water die naar beneden stort, maar eerder de sierlijke stroom die zich tussen de enorme kliffen beweegt.
Onderweg naar de waterval kan het zomaar gebeuren dat de dorpshond je vergezelt en graag een spelletje met je speelt. Hij brengt je steentjes als uitnodiging om ze weg te gooien. Van een extra beleving gesproken!


Bøur

Deze plek mag je niet links laten liggen! Bøur is een charmant dorpje met slechts een 70-tal inwoners. De straten zijn gevuld met oude houten huizen en smalle steegjes, en de traditionele kerk uit 1865 voegt een vleugje geschiedenis toe aan het dorpsgezicht.
Landbouw is hier nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten, en het dorp koestert zijn oude gebouwen met zorg. Geniet ook van het adembenemende uitzicht op Tindhólmur en Mykines terwijl je door dit betoverende dorpje wandelt.


Trælanípa

Beeld je in; je staat op de top van Trælanípa, een indrukwekkende loodrechte rotswand die 142 meter boven de zee uitsteekt. Adembenemend, toch? Trælanípa – Slavenklif - heeft zijn naam te danken aan het Vikingtijdperk, waarin oude en zieke slaven hier van de berg werden geduwd.

Maar laat je niet afschrikken door de duistere naam, het uitzicht vanaf Trælanípa is werkelijk verbluffend. Afhankelijk van het weer kan je de eilanden Streymoy, Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy en Suðuroy zien liggen. Maar het spectaculairste zicht is de unieke optische illusie waarbij het meer Leitisvatn/Sørvágsvatn boven de oceaan lijkt te zweven.

De wandeling er naartoe is een zaligheid. Let wel, voordat je met je hike begint, moet je even langs de receptie bij de hoofdpoort. Hier meld je je aan en betaal je een kleine wandeltoeslag. Het is eigenlijk een soort beleefdheidsbezoekje voordat je de boerenerven betreedt voor je wandelavontuur. De wandeling (heen en terug) telt zo'n 8 km.

Vergeet niet om je camera mee te nemen, want hier wachten enkele van de meest spectaculaire uitzichten van de Faeröer op je!


Trøllkonufingur

Nog een unieke plek om te ontdekken! Trøllkonufingur. Deze prachtige monoliet, ook wel bekend als de heksen- of trollenvinger, torent majestueus uit boven de zee aan de zuidoostkust van Sandavágur.

Volgens de legende was Trøllkonufingur ooit de vinger van een heks die de Faeröer naar IJsland wilde trekken. Maar toen de zon opkwam boven de zee, veranderde ze in steen en viel ze in de oceaan. Nu steekt alleen haar vinger, samen met de achterkant van haar hoofd, nog boven het water uit - de achterkant van haar hoofd vormt het eiland Koltur.

De wandeling vanaf de parking tot aan het uitzichtpunt van Trøllkonufingur bedraagt ongeveer 20 minuten.


Gjógv

Naar Gjógv rijden is niet voor bangeriken! Een groot deel van de weg slingert een steile berg op, en om het nog erger te maken, is het slechts één rijstrook voor tweerichtingsverkeer. Ja, je leest het goed, één rijstrook letterlijk langs de rand van de berg. Af en toe zijn er bredere plekken waar je kan stoppen om de auto, die vanuit de andere richting komt, door te laten. De uitzichten langs de route zijn behoorlijk geweldig.

Gjógv betekent letterlijk "kloof" vanwege de kloof die van het stadje naar de zee loopt. Gjógv bestaat al sinds de jaren 1500 als vissersdorp, en er wonen nu minder dan 50 mensen! Wandel door de smalle straatjes en bewonder de historische panden, zoals de kerk uit 1929 en het schoolgebouw dat dateert uit 1884. De kleurrijke huizen, typisch voor de Faeröer, geven Gjógv een uniek karakter. Breng zeker een bezoek aan de natuurlijke haven, een favoriete plek voor fotografen vanwege het adembenemende uitzicht op de kloof en de indrukwekkende zeestapel voor de kust.


Het eiland Kalsoy

Een absolute must-do op je trip door de Faröer is het eiland Kalsoy met Trøllanes en Mikladalur.
Met de ferry vertrek je vanuit Klaksvík.  Kies best voor de vroege overtocht om optimaal van je dag op Kalsoy te genieten. De overtocht duurt zo'n 20 minuten. Stap tijdens de boottocht zeker uit je wagen en ga op het dek staan. Het uitzicht is zo de moeite!

Eenmaal aan wal is Húsar het eerste dorpje dat je tegenkomt. Heel opvallend is de rode kerk die dateert uit 1920. Daarna volgt een fenomenale rit naar Trøllanes , 14 kilometer verderop. Ondanks de donkere tunnels onderweg, is de autorit een fantastische ervaring. Pas wel op voor de schapen die de weg delen!

 

Kallur-vuurtoren
De iconische Kallur-vuurtoren is een absolute aanrader op Kalsoy. Maak de wandeling vanuit Trøllanes naar de vuurtoren en geniet van het adembenemende landschap onderweg. Het pad kan af en toe uitdagend, glad en zompig zijn, daarom zijn stevige wandelschoenen absoluut noodzakelijk. Als je wandelstokken hebt, zijn ze hier ook zeer nuttig.

De wandeling naar de vuurtoren duurt ongeveer een uur. De panoramische uitzichten vanaf de kliffen rond de vuurtoren maken de inspanning meer dan de moeite waard. Wandel ook even langs het grafsteen van James Bond. Dit monument eert de beroemde scène uit de film 'No Time to Die'.

Tip: Hou er rekening mee dat het pad naar de vuurtoren over privéterrein loopt en je dus toegangsgeld moet betalen. De wandelroute is gemarkeerd door de lokale boer. Volg de blauwe paaltjes om het hoogtepunt van de wandeling te bereiken. Daarna keer je via dezelfde weg terug naar het dorp Trøllanes.


Mikladalur

Wanneer je aankomt in Mikladalur, zal je direct overweldigd worden door de rust en de schoonheid van het dorpje. Het is het grootste van de vier dorpen op Kalsoy en beroemd om de romantische, maar ook gewelddadige legende van de Kópakonan, de zeehondenvrouw. Geïnteresseerd in dit fascinerende verhaal? Lees ze dan hier op de website van Visit Faroeisland. 
Wandel naar de kust, ga de trappen af om het standbeeld van de zeehondenvrouw te bewonderen, en geniet van het prachtige uitzicht op de oceaan en de omliggende bergen.

Kirkjubøur

In het zuiden van het eiland Streymoy ligt het charmante dorpje Kirkjubøur, slechts een kwartiertje rijden van Tórshavn. Dit historische dorp is een verborgen parel van de Faeröer Eilanden, bekend om zijn zwarte huizen met turfdaken en rode ramen en de ruïnes van de gotische Sint Magnus-kathedraal.

De bouw van de kathedraal begon in de 14e eeuw, maar werd nooit voltooid. Toch zijn de indrukwekkende restanten nog steeds te bewonderen. Volgens verhalen was het ooit één van de mooiste kerken in Scandinavië.

Een ander juweeltje van Kirkjubøur is de St. Olav’s Church, de oudste kerk van de Faeröer Eilanden, gebouwd in de 12e eeuw en nog steeds in gebruik. Het sobere interieur neemt je mee terug naar de middeleeuwen.
Interessant detail: een gat in de oostelijke muur (nu wel dichtgemaakt) liet ongewenste bezoekers toch de dienst volgen.

Daarnaast vind je in Kirkjubøur 'The King’s Farm', één van de oudste nog bewoonde houten huizen van Europa. Dit huis is al 17 generaties lang bewoond door dezelfde familie, wat het nog specialer maakt.

Kirkjubøur is een schilderachtig dorp dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Faeröer. De combinatie van rijke geschiedenis, traditionele architectuur en adembenemende landschappen maakt het een absolute must-visit.
Zet dus zeker een uitstapje naar Kirkjubøur op je planning. Het is een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Saksun

Saksun is een klein, afgelegen dorpje in het noordwesten van het eiland Streymoy.  Het dorp ligt verscholen in een schilderachtig decor van rotsen en lagunes.

De weg naar Saksun behoort tot de mooiste routes van de Faeröer. Deze smalle, kronkelende weg door het lange dal, met de rivier Storá ernaast, biedt adembenemende uitzichten. Je komt er nauwelijks auto's tegen, maar wel veel schapen die staan te grazen in de vallei.

Ondanks de kleine omvang van Saksun zijn er verschillende bezienswaardigheden; het pittoreske kerkje, de charmante grasdakenhuizen en de mooie lagune met het zwarte zand, waar je een prachtige wandeling naartoe kan maken.
Het dorpje telt maar een 10-tal bewoners en deze zijn graag op hun privacy gesteld. Je dient dan ook best respectvol om te gaan met de natuur en de duidelijke aanwijzingen te volgen om conflicten te vermijden.

Saksun is een bestemming die elke reiziger naar de Faeröer Eilanden zou moeten ervaren. Dit was voor mij absoluut het hoogtepunt van de reis!


Tórshavn

Tórshavn, de hoofdstad van de prachtige Faeröer Eilanden, is een charmante stad met een rijke en boeiende geschiedenis. Hoewel Tórshavn qua oppervlakte niet groot is, is er genoeg te doen en te zien. Van cultuur snuiven tot rondstruinen in het oude Reyn en genieten van heerlijke maaltijden in traditionele restaurants, hier valt genoeg te beleven. Het is tevens ook de perfecte uitvalbasis om de rest van de eilanden te ontdekken.

Tinganes is een klein schiereiland dat tussen de twee havens ligt. Hier zetelt de Faeröerse regering in oude roodgekleurde pakhuizen. In tegenstelling tot veel andere landen kan je hier rustig tussen de gebouwen door wandelen.
Reyn is de oudste wijk van Tórshavn, vol met traditionele, eeuwenoude turfhuisjes. Een bezoek aan Tinganes en Reyn is een stap terug in de tijd en zo de moeite waard.

Tórshavn biedt ook veel goede restaurants waar je traditioneel Faeröers kan eten. Aanraders zijn de restaurants ROKS en Skeiva Pakkhús.

Samengevat: Tórshavn is een stad die je niet mag missen bij een bezoek aan de Faeröer Eilanden. Het is geen straf om na een dag vol ontdekkingen op de Faeröerse archipel terug te keren naar deze gezellige stad.

Om af te sluiten nog enkele handige en leuke weetjes over de Faeröer Eilanden:

  • Tunnels maken het reizen op de Faeröer Eilanden een stuk makkelijker. Met enkele onderzeese tunnels is het nu een fluitje van een cent om naar een ander eiland te rijden, wat je veel tijd bespaart. Meer dan 90% van de bevolking is nu met elkaar verbonden door tunnels. In de tunnels kan je zelfs kunstwerken en een uniek rondpunt bewonderen. Hierdoor zijn de eilanden niet alleen beter bereikbaar, maar ook een stuk leuker om te verkennen!
  • Zowel in de winter als de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 3 en 11°C.
  • Hoewel je op veel websites leest dat er geen bomen op de Faeröer zijn, klopt dit niet. Ik heb er wel degelijk gezien. Het is waar dat je op het platteland weinig bomen tegenkomt, en dat komt door de vele schapen die daar rondlopen. Doordat ze constant grazen, krijgen jonge boompjes niet de kans om te groeien.
  • Geen enkel punt op de Faeröer Eilanden ligt meer dan 5 km van de zee.
  • Mensenbevolking: 53.000 - Schapenbevolking: 70.000 (wat in de lente tot 200.000 kan oplopen wanneer de lammetjes geboren worden)
  • De Faeröer Eilanden zijn een zeer veilige bestemming. Er zijn geen gevangenissen op de eilanden zelf; als iemand langer dan anderhalf jaar gevangen wordt gehouden, worden ze overgebracht naar gevangenissen in Denemarken.
  • De beste tijd om naar de Faeröer te reizen is van mei tot augustus. Dan zien de eilanden er heel groen uit en heb je ook meer kans om de puffins te zien.

 

Mijn avontuur op de Faeröer Eilanden was onvergetelijk; ik viel van de ene verbazing in de andere. Dit land moet je absoluut bezoeken als je een echte avonturier, wandelaar en natuurliefhebber bent. Wil je ook zo'n reis plannen?
Vergeet dan niet om contact op te nemen met Nordic, de Scandinaviëspecialist.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.