Zo kom ik al wandelend de donkere dagen door...

Nu de kleurrijke bladeren van de herfst bijna weg zijn, de dagen donkerder worden en de temperaturen dalen, is het aantrekkelijk om lekker binnen te zitten onder een warm dekentje voor wat Netflixen. 
Toch is het nu juist goed om naar buiten te trekken. Ik geef je alvast 5 redenen waarom.

1. Haal die dagelijkse portie vitamine D binnen
De dagen zijn korter wat er toe leidt dat je huid minder zonnestralen ziet. Komt de zon piepen op een winterdag, dan trek ik altijd naar buiten om een wandeling te maken. Zonlicht is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het opnemen van calcium, wat belangrijk is voor de groei en het behoud van stevige botten. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en in de donkere periodes kunnen we allemaal wel een boost van ons immuunsysteem gebruiken.

2. Planning is alles
Ook voor iemand die dagelijks wandelt is het aanpassen geblazen. Wandelen na een werkdag is niet meer zo evident, tenzij je graag in het donker loopt. Maar dat vind ik zelf niet zo leuk. Dus zit er niets anders op dan mijn wandelplanning bij te sturen. Zo trek ik er vaker 's morgens op uit, samen met het opstaan van de zon. Of plan ik al sneller een wandeling tijdens de lunchpauze.
Wat ik in de wintermaanden ook vaak doe is te voet naar het werk gaan, een makkelijke manier om aan mijn dagelijkse stappen te komen.  Niet voor iedereen haalbaar, dat weet ik, maar misschien zijn er in jouw dagelijkse routine wel zaken die eventueel te voet kunnen.

3. Blijven bewegen
Ik kan het niet genoeg aanhalen, maar bewegen blijft voor mij dé manier om mij beter te voelen in deze donkere tijd. Door te bewegen maak je namelijk endorfine aan. Endorfine is een hormoon en zorgt voor het vrijkomen van een gevoel van euforie. Een ideaal medicijn voor de winterdip. Ik pak de fiets in plaats van de auto naar het werk, neem de trap in plaats van de lift en wandel zoveel mogelijk. Dit helpt mij alvast om symptomen van somberheid en vermoeidheid tegen te gaan. 

4. Ook de winter kan mooi zijn
Dikke grijze luchten, kale takken, troosteloze uitzichten... het klinkt alsof de winter geen al te mooi wandelseizoen is. Toch kan deze periode mij aangenaam verrassen. Als het gevroren heeft en er ligt een laagje ijs op de bladeren en het bevroren gras kraakt onder mijn schoenen dan geeft mij dit toch het ultieme wintergevoel. 
En mag ik je deze tip nog meegeven? Wandel in de winter eens tijdens het gouden uurtje.  Ik ben al meerdere malen getrakteerd op wondermooie luchten!

5. Meer ruimte om te genieten van de natuur
Ook al geef ik hier mijn pleidooi om tijdens de donkere periode meer naar buiten te trekken, ik zal helaas niet iedereen kunnen overtuigen. Sommige mensen zijn echt niet te vinden om de koude te trotseren. Alle begrip daarvoor. 
Dat maakt dat het in de winter veel rustiger is in de natuurgebieden, dan pakweg het voorjaar of de zomer. Mij geeft dat gemoedsrust en meer ruimte om te genieten van de natuur. Hemels vind ik dat!


Om af te sluiten toch nog even dit. Trek je dezer dagen toch in de donker naar buiten? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent en dat je opvalt voor andere weggebruikers. Draag felle en heldere kledij. Ga je toch liever voor die donkere jas, neem dan een jas met reflecterende elementen of doe een fluohesje aan.
Zien en gezien worden, dat is de boodschap!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.