Wandelen in Zuid-Frankrijk. Mijn beste tips

De herfst is een geweldig seizoen om een wandelvakantie te boeken naar Haut-Languedoc. De zonnige streek in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse Zee staat bekend voor zijn wijnbeleving, zijn uitgestrekte natuurgebieden en typische Franse steden zoals Montpellier, Béziers en Narbonne. De prachtige meren en de grotten in het departement zijn zeker ook een bezoekje waard. We bezochten de streek midden november vanuit Nous Lofts in Agel en dat bleek de ideale uitvalbasis om op ontdekking te gaan. In het najaar op wandelvakantie naar Zuid-Frankrijk? Lijkt mij alvast een uitstekend plan! Hier zijn dan ook mijn tips.

 

Tip 1: De perfecte periode, herfstvibes met een zomers tintje.

Idyllisch wandelingen maken door een prachtige herfstlandschap? Een absolute JA! De streek kleurt in het najaar heerlijk vijftig tinten oranje en geel. Met dank aan de vele wijngaarden en kastanjebomen. 
De koelere temperaturen zorgen daarnaast voor een heerlijke buitenbeleving. Geen zweterige +35°C maar een gemiddelde van 18°C maakt dat het er aangenaam wandelen is. Toch is het belangrijk om je in laagjes te kleden omdat de temperaturen door de dag erg kunnen variëren. Zo vertrokken we op een ochtend bij 10°C naar Peyriac de Mer. Namiddag konden we de aangetrokken truien al lekker uit zwieren want de zon verwende ons met zo'n 21°C. Zomergevoel in de herfst, zalig!

Tip 2: Zoek een goede uitvalbasis

De Languedoc is een regio die een verscheidenheid aan wandelmogelijkheden biedt. Kies dan ook een goede uitvalbasis om van daaruit je wandelingen te starten. Wij verbleven in Nous Lofts bij Angela en Kay, twee warme enthousiaste mensen die de moedige stap waagden om in Zuid-Frankrijk hun droom na te jagen.
Nous Lofts ligt in Agel, een pittoresk klein dorpje, waar je in alle rust kan vertoeven. De lofts bieden je alles wat je nodig hebt na een dagje stappen: een keukentje mét oven, een zalige douche en een heerlijk bed (met de beste matras ooit!). 
Bovendien zorgen de zachte temperaturen in het najaar ervoor dat je nog fijn buiten kan lunchen. De dagen zijn dan wel korter, wat je wandeltijd beperkt. Maar zo heb je des te meer tijd om 's avond aan het warme kampvuurtje te zitten, uiteraard met een glaasje wijn in de hand.

 

Tip 3: Neem altijd een lunchpakket mee

Voorzie altijd een lunchpakket wanneer je wandelen gaat, vooral tijdens de herfstmaanden wanneer restaurants minder vaak open zijn of beperkte openingstijden hebben. Zo stonden we in verscheidene dorpjes en op toeristische plekken zoals Carcasonne of Gruisson vaak voor gesloten horecazaken. Uiteraard te begrijpen na een druk zomerseizoen.
Denk dus zeker niet dat het daar zoals in België is, waar je wel altijd ergens terecht kan voor een hapje en drankje.
Neem daarom best eten en drinken mee om niet voor voldongen feiten te staan.

 

Tip 4: De natuur is er voor jou alleen

Wandelen in de herfst is een geweldige manier om de schoonheid van het seizoen te ervaren en de massa toeristen te vermijden die tijdens het hoogseizoen aanwezig zijn. Het is dan ook hét moment om te ontspannen en tot rust te komen in de natuur. En die heb je in de herfst zo goed als voor jou alleen.  Heerlijk toch!
Zo deden we een lange trektocht van zo'n 15km door Gorges d'Héric. Deze plek is tijdens de zomer nogal gegeerd door locals en toeristen die verfrissing zoeken in de waterpoelen tussen de rotsen. Nu telden we daar in totaal drie andere wandelaars, die we dan nog eens in de eerste twee kilometers zijn tegengekomen.

Het gevoel van alleen op de wereld te zijn, die maakten we hier meermaals mee. En daar kan ik best wel van genieten.

 

Tip 5: Wees voorbereid op de kortere dagen

De dagen worden korter naarmate de herfst vordert, dus plan je wandelingen ernaar.
Trek je er iets verder op uit, vertrek dan ook goed op tijd. Je weet immers nooit op voorhand hoe de wandeling ter plekke zal zijn. Het is ook geen slecht idee om een hoofdlamp of zaklamp mee te nemen, voor het geval je de wandeling toch in het donker moet afmaken.
Wij namen vaak de auto om naar een wandelplek te rijden. Binnen een half uur tot een uur zaten we op de mooiste plekken zoals Minerve of Lac de Laprade.  Maar ook als we eens geen zin hadden om ons met de auto te verplaatsen, konden we prachtig wandelen in de buurt van Agel.
Zo trokken we op de eerste ochtend al wandelend naar Bize-Minervois, een dorpje naast Agel, waar we bij de bakker om lekker stokbrood gingen. Een mooi tochtje van 6km heen en terug door olijfboomgaarden en wijngaarden. Het gevoel van 'als een god in Frankrijk' was toen niet veraf!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.