Al wandelend Genk doorkruizen via de GR5-route

De GR5 is één van de populairste langeafstandswandelingen van Europa. De route vertrekt van Hoek van Holland naar Nice, een tocht van ca. 2150 kilometer. En hij passeert ook door Genk! Zijn de wit-rode markeringen je nog nooit opgevallen?


In opdracht van Stad Genk om 'het wandelen in eigen stad' meer te promoten trok ik met mijn rugzak vol proviand en enorm veel goesting voor een tocht van ongeveer 18 kilometer door Genk.

Starten met een knaller
De route startte echt met een knaller! Ik wandelde het natuurgebied De Maten in en werd omringd door talloze vijvers, wuivende rietkragen en heide. Wist je trouwens dat De Maten één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen is? Met een goede verrekijker kon ik hier heel wat watervogels spotten. Ze trakteerden mij overigens op een geweldig concert wat het alleen maar aangenamer maakte!
In de poeltjes krioelde het van de kikkers. Er sprong zelf een klein exemplaar op mijn schoenen toen ik even stilstond. En in de verte zag ik een everzwijn met haar jongeren grazen in het gras. Heerlijk!

GR5-variant
Langs de Slagmolen wandelde ik De Maten uit. En via een korte passage langs de Stiemerbeek kwam ik langs wijk Nieuw Termien uit aan de Melberg: een natuurplek, net buiten het centrum van Genk. Volgens mij een uitstekende plek om verstoppertje te spelen of kampen te bouwen!
In dit bos staat ook de splitsing van de GR5 route met de GR5 variant. Die variant loopt via centrum van Genk en Kattevennen naar Zutendaal terwijl de andere route dat via Kolderbos doet.

Schommelen in het park
Ik koos voor de GR5-variant. Niet veel later kwam ik dus in het centrum van Genk terecht. Na het Stadhuis en het station stond de Molenvijver als volgende bestemming op mijn pad. Bekend terrein voor mij maar toch zag ik iets nieuws! Naast de gezellige picknickplaatsen staat er een nu een schommelinstallatie. Ideaal om even mijn benen los te gooien na al 12km wandelen!

Heerlijke rustplekjes onderweg
Onderweg naar Kattevennen, waar het laatste deel van het traject ligt, passeerde ik eerst nog het Heempark. Omringd door spelende kinderen lagen twee geiten, net zoals de konijnen iets verderop, rustig te genieten in het zonnetje. De route nam mij mee naar het achterliggende gebied van het Heempark waar ik via een coole hangbrug uitkwam op een klein maar o zo leuk piertje. Een perfect plekje om even tot rust te komen.

Op deze warme dag zorgden de bomen van Kattevennen gelukkig voor de nodige koelte. Via grote en kleinere bospaden ging ik dieper het bos in. Na een goede 18 km bereikte ik mijn eindbestemming; de Lourdesgrot in Zutendaal. Wat een leuke ontdekkingstocht was deze route wel niet!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.