5 redenen waarom onze trip naar Zweden zo fantastisch was

Ik kan er niet de vinger opleggen waar ik mijn fascinatie voor Zweden vandaan haal. Het land triggert mij al zo lang ik het mij kan herinneren.

En dat zie je in heel wat facetten van mijn leven. Ik leer de Zweedse taal, ik ving enkele jaren geleden een Zweeds meisje op tijdens haar doorreis door België met Up with People en sowieso staat Zweden steevast op de eerste plaats qua favoriete reisbestemming.

Dus ik was heel content, dat we eindelijk, na 5 jaar, terug richting het noorden trokken. Het was een meer dan geslaagde vakantie en wel om deze 5 redenen:

1. Niks moet en niksen kan

Alhoewel we meestal met onze caravan rondtrekken door Europa, kan ik ook heel hard genieten van een vakantiehuisje. En zeker als dat vakantiehuisje op een droomplek ligt. En dat was hier absoluut het geval. Västra Tio is een gezellig houten huisje in Herrnäset Västra, een gehucht van Storfors, Värmland. Het huisje is niet al te groot maar heeft alle voorzieningen die je nodig hebt.  Kinderen slapen in een aparte stuga, die zich in de tuin bevindt.
Voor een Zweedse zomerdag is alles voorzien, een bbq, een knusse tuin waar je ook mag proeven van de groenten uit de moestuin én.. een bootje op het nabijgelegen meer.  Wat meer wil je nog hebben?
Gezelschapsspelletjes en je favoriete radiozender? Geen probleem! Want dat is er ook.
Met de nieuwe slogan 'Niks moet en niksen kan' is Västra Tio echt een perfecte plek voor een zalige vakantie.

 

2. Wandelparadijs
Ik geef het toe, als fervent wandelaar zaten mijn wandelschoenen als eerste in de valies. Er was dan ook een mooi aanbod van wandelingen in de buurt. En elke tocht die wij ondernamen had iets innemend. De natuur is daar zo mooi, zo adembenemend dat elke wandelkilometer het stappen waard is.
Wil je graag meer weten over onze wandelroutes? Dan kan je ze hier raadplegen:
Herrnäset Västra; een wandelroute vertrekkend vanaf ons vakantiehuisje
Natuurreservaat Högbergfältet; een paradijs van water met als toetje de oude mijn van Tilas Stoll
Natuurgebied Knuthöjdsmossen; een gebied van honderden vijvers en moerassen
Järnsjöleden; een heen- en weer wandeling waar je elanden kan spotten
Lårhöjdsleden; een belevenisvolle tocht door de Zweedse natuur

 

3. Rust en stilte
Het is nog niet vaak gebeurd dat ik de stilte zo ervaren heb. Hier, bij ons in België, is er altijd wel één of ander omgevingsgeluid. Al is het niet van het verkeer, dan is het van de industrie of van de mensen rondom je.
Maar daar, hoorde ik enkel de zingende vogels, het geruis van de wind, het kabbelende water of een zoemende bij. En voor de rest was het stil, dus echt gewoon stil. .

Ik voelde me er eerst wat ongemakkelijk bij, maar iedere minuut genoot ik er meer en meer van. En hoorde ik niets liever.


4. De sfeervolle Zweedse dorpen
Hoe mooi kan een stad of dorp zijn als alle gebouwen zowat dezelfde uitstraling hebben.
We zijn op onze vakantie door verschillende plaatsen gereden en ook echt een paar keer gestopt om de sfeer op te snuiven. Asphyttan, Hällefors, Grythyttan, Nora,.. zijn maar enkele must do indien je ook zo verzot bent op die Scandinavische huisjes.

Daarnaast bezochten we ook Örebro, de op vijf na grootste stad van Zweden. De voornaamste bezienswaardigheid in Örebro is naast Örebro Castle, Wadköping, een openluchtmuseum. Je kan het een beetje vergelijken met Bokrijk, maar dan op een kleinere schaal. Met zijn houten huizen en boerderijen laat Wadköping de vroegere leefwereld van Örebro zien. Je vindt er musea, horeca, een bakkerij, een lekkere ijssalon en veel unieke winkeltjes. Een absolute aanrader!

5. Rijden door Zweden
Die wandeling daar bij dat meer? Dat is dan 50 minuten rijden. Iets nodig uit de supermarkt, dat is dan een half uur rijden. Tja, Zweden is een uitgestrekt land en wanneer je iets nodig hebt uit de winkel en je verblijft niet in een grote stad, dan weet je dat je even onderweg bent. Eigen vervoer is zeker aan te raden.  Maar echt, ik heb dat op weg zijn nooit als een nadeel gezien. Op een gegeven moment zei ik zelfs 'rijden door Zweden, dat is een feestje'.
Want je trekt heel vaak langs prachtige bossen en uitgestrekte meren. Het 'onderweg zijn' is daarom ook een stuk van de beleving. Wij hadden nu een vaste uitvalbasis maar een trip door Zweden maken met een mobilhome is ongetwijfeld ook een geweldig avontuur. Via Goboony kan je bijvoorbeeld een mobilhome huren bij particulieren. Een mooiere manier om een land te proeven bestaat er haast niet.

Dit weekje Zweden heeft een onvergetelijke indruk op mij nagelaten. De natuur, de rust, de stilte, de eenvoud, de ingetogenheid,.. nooit gedacht dat het zo'n effect op mij zou hebben. Ik kreeg een kalmte over mij die ik zelden ervaren heb.
'Between every two pines is a doorway to a new world' zei John Muir ooit (een Schots-Amerikaanse schrijver en natuurbeschermer). Ik kan onze Zweden-trip niet beter verwoorden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.