Dit zijn de plekjes in Limburg waar je hond mag loslopen

Als een echte hondenliefhebber weet je dat je hond het liefst losloopt. Maar in de natuurgebieden moet je hond altijd aan de leiband. Gelukkig zijn er heel wat losloopgebieden waar je trouwe vriend lekker kan uitrazen.


Kempenbroek

Laat ik meteen al even buiten de lijntjes kleuren, want één van mijn favoriete hondenlosloopzones ligt net over de grens met Limburg, namelijk in Budel. Je wandelt er heerlijk samen door het bos en er is zelfs een meertje waar de honden kunnen zwemmen. Een groot pluspunt als je een hond hebt die van water houdt.

Parkeren kan op de parkeerplaats van gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1, 6024 AR Budel-Dorplein.

Wandel vanaf de parkeerplaats de Hoortweg in, na zo'n 150 m zie je aan de rechterkant een klaphekje dat toegang geeft tot het losloopgebied.

 

Het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park biedt kilometers wandelplezier en gelukkig zijn er daar ook een heel aantal kilometers bij waar je hond los mag lopen. Een overzicht:

Mechelse Heide

  • Aan de Mechelse Heide, op de groene (3,5 km), rode (7,2 km) en blauwe (5,3 km) route, kan je twee hondenlosloopzones vinden. De eerste kom je al redelijk snel tegen, aan het begin van de toegangspoort (ga direct links). De tweede ligt iets verderop de route, midden in het bos.
  • Aan de instapplaats de Kikmolen ligt de losloopzone dicht bij de parking. Let wel op! In het natuurgebied 'vallei van de Kikbeekbron' zijn geen honden toegelaten.

Duinengordel

  • Instapplaats Weg naar Zwartberg 'Donderslag', tussen wandelwissel 224 en 225 (op de groene (5,1 km), blauwe (8,5 km) of rode (14 km) route.
  • Instapplaats Begraafplaats Oudsbergen, tussen wandelwissel 195 en 196 (op de groene wandellus van 4,2 km)
  • Instapplaats Phil Bosmansplein, tussen wandelwissel 202 en 203 ( op de blauwe (4,1 km), gele (10,5 km) of rode route (14 km))

 

Thorpark

Dit losloopgebied is redelijk nieuw dus misschien nog niet bij iedereen bekend. De hondenlosloopweide bevindt zich direct aan de nieuwe parking aan de Fazantstraat in As. Het is een grote weide, ideaal om je hond even te laten crossen vooraleer je één van de wandelroutes rond de terrils aanvangt.

Pietersheim

Parkeer je auto aan La Butte aux Bois en volg van daaruit de groene wandelroute (4,3 km). Ter hoogte van hondenschool De Meute aan de Paalsteenlaan kan je de leiband los klikken voor een tochtje door het bos. Tussen wandelwissel 63 en 64.

Bergerven
Achter de Kapel van de Weerstand, direct naast de parking,  bevindt zich een leuke losloopzone. Daarna kan je aansluiten op de groene (2,7 km), blauwe  (7 km), oranje (9,8 km) of gele wandellus (4,7 km)
Brugstraat, 3650 Dilsen-Stokkem

 

De Wijers

Kelchterhoef
De hondenlosloopzone ligt bij de parking aan De Plas. Enkel de oranje wandellus van 6,4 km komt hierlangs.

Hengelhoef
Op de oranje route is er een hondenlosloopzone aanwezig bij de parking Donderslagweg, Houthalen-Helchteren.

De Teut
Je viervoeter heeft hier de keuze uit 2 hondenlosloopzones:

  • Aan de Holsteenbron in Zonhoven aan de Hengelhoefseweg vind je een grote losloopzone langs de gele en paarse wandelroute.
  • Aan de parking op de Teutseweg in Zonhoven, waar de groene en blauwe wandelroutes vertrekken vind je een tweede hondenlosloopzone.

Bokrijk - Kiewit

Op het domein van Kiewit is er, dicht aan de vijver, een hondenlosloopweide.

Dauteweyers
Er is een losloopzone voorzien aan de Startplaats Demerstrand, Stationsstraat 27, Diepenbeek

Abdijsite Herckenrode
Op het prachtige natuurdomein van de abdijsite heb je een zone van 2 ha achteraan op de parking waar je hond heerlijk kan loslopen.

Bolderberg
Ook hier kan je trouwe vriend op een domein van 25 are de vrije loop gaan.
Domein Bovy, Galgeneinde 22, Heusden

Kasteel Meylandt - Heusden-Zolder
Een losloopzone is voorzien op aan de Meylandtlaan 20 in Heusden-Zolder.

 

Haspengouw

Greenspot Nieuwenhoven

Aan de ingang van het domein, vlakbij de parking, ligt een grote hondenweide van 7 ha die onderverdeeld is in verschillende stukken.


Bosland

Sahara in Lommel

  • Wandel je op de oranje, rode of blauwe route, dan passeer je een hondenlosloopzone  van 4ha. Je kan door de hondenzone wandelen en via de poort achteraan terug aansluiten op je wandelroute.
  • Verder is er in de onmiddellijke nabijheid van de Sahara ook een grote losloopzone  van 3ha. (bij de Ruwe Heuvelweg)


Kattenbos Lommel
Tussen de twee startplaatsen aan de Zandstraat is er een hondenlosloopzone van 3,5 ha

In den Brand - Hechtel-Eksel
Hier ligt de hondenlosloopzone bij de startplaats in de Kamertstraat (2 ha)

Resterheide
Aan de startplaats (Diesterse Dijk in Peer) is een hondenlosloopzone van 2 ha

Pelt
In maart 2022 werd er een nieuwe hondenlosloopzone van 2,5 hectare groot geopend in Pelt. Deze is gelegen in het bos tussen de Parkoever, Fabrieksstraat, Duinenstraat en Bergeykseweg.

Vallei van de Zwarte Beek

Koersels Kapelleke - Beringen

Je viervoeter kan hier rennen in een losloopzone van 1,2 ha die opgedeeld is in twee stukken. De groene en gele wandelroutes passeren hier.
Startplaats Bosparking, Leemstraat Beringen

B-mine - Beringen
Op de rode route van B-Mine kom je een losloopzone van 0,5 ha tegen.
 Startplaats Grote Mijnterril, Orgelwinningstraat Beringen

Rivierpark Maasvallei

Bij het prachtige natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem is er een grote losloopzone langs een deel van de gele (3,2 km) en oranje wandelroute (7 km). Het leuke hier is dat je langs de Maasplassen wandelt terwijl je hond vrij rond loopt. 

 

De Merode - Gerhagen

Hier kom je wel een erg grote hondenlosloopzone van 7,5 ha tegen. Deze zone ligt bij de startplaats van het wandelgebied, Heggebossenweg, Tessenderlo


De Groote Heide - Hamont-Achel

Aan de Haarterheide in Hamont-Achel ligt er een hondenlosloopzone.


Ik zal heus nog wel wat plekken vergeten zijn in dit lijstje. Zo bieden steden of gemeentes in hun centrum vaak ook nog een ruimte aan waar de hond vrij kan loslopen. Al zijn deze plaatsen vaak wat kleiner van aard.

Hou je in de losloopzones ook altijd aan de richtlijnen. Niets is zo vervelend wanneer je in de weide speelt met je hond en er ineens hondenpoep aan je schoenen hangt. Ruim deze altijd op en deponeer ze in de vuilbak. Ook ander afval gooi je in de vuilbak of neem je mee naar huis indien er geen vuilbak aanwezig is.
Hou het ook veilig voor andere mensen en honden. Jij kent je hond het beste. Ben je niet zeker van hoe je hond gaat reageren op onbekende honden, wacht dan even totdat de plek vrij is of vraag aan het baasje of het oké is om de zone te betreden. 

Alvast veel losloopplezier!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.