Dit is waarom een tripje naar de Opaalkust de moeite waard is.

Dat ik Frankrijk wel gezien had! Dat was mijn mening, een dik jaar geleden toen we onze volgende vakantiebestemming aan het plannen waren. Maar na een rondrit door de Languedoc in november '22 moest ik mijn oordeel bijsturen. Frankrijk is zó veelzijdig dat er qua natuur voor mij nog heel wat te ontdekken valt.
Zo veroverde ook de Opaalkust, in Noord-Frankrijk, mijn hart. En wel hierdoor.

Schilderachtig landschap
Het is net alsof je door een schilderij wandelt, aan de Opaalkust! De kustlijn trakteert je op een uitgebreid kleurenpalet van grijs, blauw, groen en geel.  Afhankelijk van het weer veranderen die kleurcodes. Zo blijft het landschap aan de kust en meer landinwaarts, bij de glooiende weilanden, je voortdurend fascineren. Krijg je er van moeder natuur ook nog een waar wolkenspektakel bij, dan is er niet veel meer nodig dan een druk op de knop van je fototoestel om mooie plaatjes te schieten.


Altijd de wind in je haren
De zee, ik kan er niet de vinger opleggen maar die plaats doet iets met mij. En mijn lichaam hunkert er zelfs naar. Zo nu en dan moet ik op een strand staan, met de zeebries in mijn haren, de geur in mijn neus, het zoutige op mijn mond en mijn ogen wijd over het water. De rust, de ruimte en de bijna altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat ik mijn verstand echt even op nul zet, eindeloos kan dromen en mijn hart op de golven kan laten varen.


Magnifieke kustlijnen
Machtig was het! Langs de hoge kliffen wandelen aan de Opaalse kustlijn. De enorme vergezichten ( ja, zelf de kliffen van Dover zijn bij helder weer te zien) blijven je meeslepen. De paden zijn licht klimmend en licht dalend wat het aangenaam wandelen maakt zonder al teveel inspanning. Sommige wandelroutes lopen ook een gedeelte over het strand.
Hou hier wel altijd de getijden in het oog want die kunnen snel veranderen. Probeer goed in te schatten wanneer het vloed is. Want dan zijn niet alle delen van het strand even toegankelijk om te wandelen. Je wilt natuurlijk niet op één of andere zandbank ingesloten geraken.


Tardinghen, de perfecte verpoosplek!
We verbleven in Les Gîtes du Grand Saule, een  heerlijke relaxplekje in Tardinghen. Het kleine gehucht ligt tussen Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, telt maar enkele honderden inwoners en is een uitstekende uitvalbasis voor onze wandelingen.
Wanneer je 's morgens bij het ochtendgloren enkel vogels hoort fluiten en de kerkklokken om stipt 7u30, dan weet je dat het een zalige locatie is om tot rust te komen.
Vanuit het centrum van Tardinghen - dat een kerkje, een kerkhof en één restaurant telt - is het een half uurtje wandelen naar het dichtstbijzijnde strand. Trouwens in dat restaurant, Le Presbytère Estaminet, hebben we de eerste avond van onze trip, heerlijk gegeten.


Sprookjesachtige wandelingen
Wandel je op Cap Blanc Nez of de route Les Crans op Cap Gris Nez, wandelen aan de Opaalkust is puur genieten. De wondermooie kustlijn, het heuvelachtige landschap, de zeelucht, de adembenemende panorama's... Hier vindt iedereen zijn gading wel!
Zelfs al wil je maar een klein tochtje maken langs de charmante dijk van het visserdorpje Wissant, elke plek hier laat je genieten van de natuur en de buitengewone omgeving.

Zoals ik al eerder zei, Frankrijk, ik dacht dat ik je kende. Maar iedere trip naar jou pleziert mij meer!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.