Golden hour... 5 tips om het met je smartphone vast te leggen

Droom je wel eens weg bij foto's van zonsondergang of zonsopgang? Ik geef toe, ik wel en ik ben megafan! #sunsetlover!


Wist je dat je met je smartphone ook zelf hele mooie foto's kan maken van het gouden uurtje?
Ik geef je graag mijn 5 ultieme tips!

Golden hour

'Golden hour' is een term uit de fotografie die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft. Het zonlicht is op dat moment indirect waardoor het meer rood en zachter is.

Het gouden uurtje is hét moment bij uitstek om te gaan fotograferen aangezien je dan erg mooi licht hebt. Het licht is niet te hard en creëert een prachtige, unieke sfeer. Er daalt een gouden gloed over het landschap en dat is natuurlijk prachtig om op beeld vast te leggen.

Tip 1 - zorg dat je er bent!
Deze tip lijkt vanzelfsprekend maar is wel heel belangrijk. Voor je het weet is het mooiste licht alweer verdwenen en dan heb je het gemist.
Gelukkig zijn er leuke tools beschikbaar op het internet of in de App-store die je helpen om het 'golden hour' op te zoeken.
Kijk bijvoorbeeld eens op: https://zonsondergang.info/brussel. Hier kan je mooi zien wanneer de zon opkomt en ondergaat.
Voor de smartphone is er de leuke app 'Magic Hour'.  Deze laat je precies zien wanneer 'golden hour' begint en eindigt. Echt wel handig! En wil je weten waar je de beste zonsondergang en zonsopgang kan zien, surf dan eens naar SunsetWx

 

Tip 2 - bereid je goed voor
Tijdens 'golden hour' verandert het licht snel. Soms zijn het slechts enkele minuten waar het licht op zijn mooist is. Zorg daarom dat je zeker goed voorbereid bent.
Locatie is alles! En ga de plek waar je wilt staan op voorhand al eens verkennen. Reken ook uit hoe lang je er van thuis over doet om daar te geraken. Je wilt er niet te laat aankomen!

Bekijk ook of je nog extra materiaal buiten je smartphone nodig hebt om te fotograferen. Een statief is bijvoorbeeld wel fijn om mee te nemen.
Wil je een leuke compositie maken, zorg dan dat je op tijd op je plekje staat. Dan kan je alles vooraf even bekijken en uitzoeken.

 

Tip 3 - maak je foto interessant
Maak tijdens het gouden uurtje zowel overzicht foto's als detailfoto's.  Bij overzicht foto's breng je best wel een onderwerp op de voorgrond mee in beeld. Takken van een boom, heide of riet aan de kant van het water geven je beeld een mooie diepgang. 
De natuur leent zich perfect voor detailfoto's; de blaadjes van een plant, een insect op een tak,...
Gelukkig kan je met de huidige smartphones een onderwerp van vrij dichtbij fotograferen, waardoor je geen macro-lens moet meesleuren.

Tip 4 - blijf wachten
Blijf na het gouden uurtje (op het einde van de dag) nog even wachten tot het blauwe uurtje begint. Bij het blauwe uurtje licht de lucht helemaal diepblauw op voordat het donker en daarna bijna zwart wordt. Er wordt hier gesproken over een uurtje maar meestal heb je het mooiste blauw maar een kwartiertje. Blijf dus best even wachten want ook van dit tijdstip is het de moeite om foto's te maken.


Tip 5 - klikken maar!
Tijdens golden hour verandert het licht om de haverklap. De zon komt snel op en gaat snel onder. Maak daarom veel foto's. Je kan achteraf wel wissen. Dus... doe het gewoon en klik maar raak. Want het magisch uurtje gaat zo aan je voorbij.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.